KON: Teško da ćemo doći do nule i do prekida prvog talasa korone, biće povećanja nakon popuštanja mera

KON: Teško da ćemo doći do nule i do prekida prvog talasa korone, biće povećanja nakon popuštanja mera

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da su podaci, kada je reč o korona virusu, dobri i da ukazuju na poboljšanje situacije, ali upozorava da je virus i dalje sa nama i da bi trebalo shvatiti da će ostati još dugo.

Predrag Kon je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da je teško da ćemo uopšte stići do nule, kada je reč o broju novozaraženih, i do prekida prvog talasa.

Smatra da će biti povećanja brojeva posle određenog popuštanja mera, ali naglašava da ni u kom slučaju nije dozvoljen rad noćnih klubova, već je samo produženo radno vreme trgovinskim radnjama i kafićima i restoranima koji imaju bašte.

Ističe da su zabranjena okupljanja više od 30 ljudi, a samim tim, indirektno, i proslave i da to moraju da shvate i organi koji sprovode inspekciju i kontrolu.

Kon je upozorio da u kafićima i restoranima mora da se poštuje mera distance, i da je jasno da svaki sto mora da ima svoje dezinfekciono sredstvo.

Kako navodi, ako se to ne poštuje, opet hrlimo ka ponovnom širenju virusa, a to jedva uspevamo da spustimo posle mesec dana.

Treba da shvatimo da ovo nije šala i ne sme biti opuštanja. Niko nikome neće oprostiti onakvo punjenje bolnica kakvo se desilo – rekao je Kon i apelovao na organe kontrole da rade svoj posao "sada više nego ikad", prenosi RTS.

On je dodao da, i ako neko hoće da obeleži venčanje, može to da uradi sa brojem do 30 ljudi, ali navodi da mora da se odloži veselje jer je situacija takva.

Kon je napomenuo da su juče na Kriznom štabu odbijeni svi zahtevi i da se spinuje da je reč o naglom popuštanju mera. Ponovio je da noćni klubovi ni u kom slučaju ne bi smeli da rade.

Kada je reč o preporuci samoizolacije za osobe koje dolaze s letovanja, Kon je rekao da bi svako trebalo da bude svestan, ako dolazi iz zemalja gde je povišen prenos virusa, da ugrožava sebe i okolinu. Podsetio je da je na snazi preporuka da deca koja dolaze iz takvih zemalja u periodu od deset dana pohađaju onlajn nastavu.

Od zemalja u okruženju, to su Hrvatska, Crna Gora i BiH, pojasnio je Kon.

Napomenuo je i da je sve spremno za početak škole, ali da niko nije zaustavio virus.

Sve što mi radimo, radimo na usporavanju prenošenja virusa i obezbeđivanju da imamo situaciju sa što manje problema za zdravstveni sistem – rekao je Kon.

Kazao je i da se čeka vakcina i da se u to gleda sa velikom nadom.

Oceni vest:
4
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan