KON: Vakcinacija za običan grip počinje 1. oktobra

KON: Vakcinacija za običan grip počinje 1. oktobra

Od oktobra kreće vakcinacija za običan gripa i za početak je obezbeđeno 347.000 doza, a kasnije će biti nabavljene dodatne količine.

Ovo je najava Ministarstva zdravlja, a obelodanio ju je član Kriznog štaba Predrag Kon i dodao da su spremni svi koji rade na distribuciji vakcine, prenosi Politika.

Od “Torlaka” očekujemo još 150.00 doza, a posle može da se nabave i veće količine, u zavisnosti od interesovanja. Nije realno da nabavimo million vakcina, bez obzira što je sada doba korona virusa, kad je ranijih godina bilo iskorišćeno oko 300.000 doza. Ipak, računamo na duplo više vakcina koju bi morali da prime hronični bolesnici i zdravstveni radnici, s obzirom na situaciju. Kad je reč o drugom kontrolnom PCR testu, on nije ukinut jer ga nema dovoljno već zbog činjenice da ponovljeni testovi nemaju nikakvog smisla ukoliko neko nema nikakvih tegoba, a prošlo je više od 14 dana. To je SZO donela još 17. juna, ali mi smo čekali da ne bi napravili neku naglu promenu – objasnio je Kon.

Epidemiolog je rekao i da je siguran da bi mogli da izbegnemo treći pik, ako bi se striktno pridržavali mera. On je napomenuo da ako Kina može 26. dan bez i jednog slučaja i četiri meseca bez i jednog preminulog, zato što se pridržavaju mera, ne vidi razlog zašto to ne bi mogli i mi.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan