Konačna odluka o priznavanju vakcina koje nisu odobrene u EU biće na zemljama članicama

Konačna odluka o priznavanju vakcina koje nisu odobrene u EU biće na zemljama članicama

Evropska unija planira da od juna počne sa primenom digitalnih zelenih sertifikata, koji bi trebalo da sadrže informacije o vakcinaciji, negativnom PCR testu ili prisustvu antitela, u cilju relaksacije putovanja unutar njenih granica.

U Briselu naglašavaju da će i građani trećih zemlja, uključujući i Srbiju, imati načina da dobiju ovaj dokument, kojim bi trebalo da se olakša slobodno kretanje unutar EU u toku pandemije.

Trenutno su sva neesencijalna putovanja u EU privremeno zabranjena za većinu građana trećih zemlja. Oni koji mogu trenutno da putuju moći će i da dobiju zeleni digitalni sertifikat tako što će ga zatražiti od zemlje članice u koju putuju, dostavljajući dokaze o vakcinaciji. Zemlje članice moraju da procene dokaz i izdaju digitalni sertifikat – objasnio je portparol Evropske komisije Kristijan Vigand.

On je napomenuo da će uskoro postojati i "druga opcija", po kojoj će građanima trećih zemlja moći da se priznaju sertifikati o vakcinaciji koje izdaje njihova država, ali da je za to potrebno da dođe do usklađivanja sistema izdavanja sertifikata sa zahtevima EU.

Time će se praktično sertifikati trećih zemlja priznavati u EU na isti način kao i digitalni zeleni sertifikati izdati u Evropskoj uniji – kazao je Vigand.

Kada je reč o priznavanju vakcina, u Evropskoj komisiji naglašavaju da će se unutar EU izdavati digitalni sertifikati "za sve primljene vakcine protiv Kovida-19 bez obzira da li su odobrene od strane Evropske agencije za lekove ili ih je odobrila samo zemlja članica na nacionalnim nivou".

Kada je u pitanju priznavanje vakcina, kako bi se izbegle restrikcije na putovanja, mere karantina ili testiranja, zemlje članice će biti u obavezi da prihvate sertifikate koji se odnose na vakcine priznate od strane EMA, a da same odluče da li će prihvatiti i druge vakcine – objašnjavaju u Evropskoj komisiji.

Oceni vest:
3
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Titov pionir

  pre 721 dan i 23 sata

  Kao i svaka budala, od malena podignuta da poštuje nauku, i ja sam mislio da je nauka jedna, nedeljiva geografski ili politički, te da isti zakoni uvek i svuda važe.
  Međutim, sada se pokazuje da nauka nije jedna i da zavisi od volje... zemlje članice.
  U prevodu, od volje trenutne grupe trenutnih političara, koji mogu i ne moraju da se konsultuju sa pravim naučnicima.
  A ti naučnici, mogu i ne moraju da se ravnaju prema naučnim činjenicama, a mogu prema
  iznosu novčanih sredstava koje dobiju da lobiraju.
  I kada uporedimo sve to gore što izrekoh, i na drugi tas vage stavimo sve ono podmsevanje određenim ljudima, ili čak linč, koje opet određeni ljudi ili ne, nazivaju antvakcerima...
  Šta su onda te zemlje članice i njihove vođe, a?
  Antivakceri, ali zavisno od političke ljubavi i opredeljenosti?
  Samo, njih niko neće napadati, cenzurisati, koliko god zlo praktično učinili svom narodu.

  Oceni komentar:
  0
  8
 • Novosadjanka

  pre 721 dan i 21 sat

  Treće zemlje? Mi smo građani "trećih" zemalja? Nešto ružnije i više diskriminatorski još nisam čula. Osim možda ovih pečata i uslovljenih vakcinacija. Znači, u drugu zemlju se sme uneti na primer žutica, može ćak i ebola, ali pečat sa vakcinom i to samo odobrenom (da pogađam, phizer?) to mora. Ovo je neki novi svet u kome više ne želim da živim. Čim dobijem dozvolu, selim se na DAleki Istok. Evrope mi je preko glave.

  Oceni komentar:
  1
  5