KONAČNO KONKRETNO: Geometri će izmeriti da li su kladionice preblizu školama!

KONAČNO KONKRETNO: Geometri će izmeriti da li su kladionice preblizu školama!

Članovi Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Grada Novog Sada zatražiće od Gradske uprave za obrazovanje da obezbedi sredstva u sledećoj godini za troškove utvrđivanja udaljenosti pojedinih sportskih kladionica od škola, ukoliko postoji sumnja da je ta udaljenost manja od 200 metara, zaključeno je na današnjoj sednici Koordinacionog tela.

Ova odluka, kako je objasnio predsednik tela i član Gradskog veća za obrazovanje Vladimir Jelić, doneta je nakon prijava pojedinih škola da se objekti sportskih kladionica i igara na sreću nalaze od škola na manjoj udaljenosti od propisane, odnosno na manje od 200 metara.

- Dobili smo prijave od pojedinih škola da postoje sportske kladionice, koje su na manjoj udaljenosti od 200 metara od škola, što nije dozvoljeno. Zato ćemo predložiti Gradskoj upravi za obrazovanje da izdvoji sredstva za takve škole i za sve one koje su zainteresovane, kako bi mogli da se angažuju geometri koji će izračunati kolika je zaista udaljenost između škola i kladionica, objekata igara na sreću. Ukoliko se utvrdi da je udaljenost manja od dozvoljene, škole će moći da podnesu prekršajnu prijavu u Regionalnom odeljenju Poreske uprave - objasnio je Jelić, dodajući da će Grad učiniti sve što može kako bi se ispoštovale propisane norme, a deca u što većoj meri zaštitila.

Više o ovom problemu pričitajte u tekstu „Školski psiholozi izvlače decu iz kladionica i vraćaju na časove“.

Na današnjoj sednici Koordinacionog tela odlučeno je i da se od Tržišne inspekcije zatraže podaci u kojoj meri se u Novom Sadu poštuje zabrana prodaje alkohola i pirotehničkih sredstava maloletnim licima. Kako je istakao Jelić, jedan od osnovnih uzročnika nasilja među učenicima je upravo alkohol.

- Koordinaciono telo će ići i korak dalje, insistiraćemo da se oni koji se oglušuju o zakon kažnjavaju redovno, a mi ćemo raditi na kontinuiranoj edukaciji đaka osnovnih i srednjih škola na temu štetnosti alkohola i opojnih supstanci - precizirao je Jelić.

Da pojedini kafići, restorani i prodavnice ne poštuju odluku o zabrani točenja i prodaje alkohola maloletnim licima, Korodinacionom telu ukazali su predstavnici Saveta roditelja.

- Apelovaćemo na Tržišnu inspekciju da mnogo češće i rigoroznije vrši kontrolu nad restoranima, kafićima i prodavnicama i da podnose prijave protiv svih onih vlasnika koji se ne pridržavaju ove vrlo važne odluke - objasnio je Jelić.

MRAČNA DVORIŠTA I ELEKTRONSKO NASILJE: Na današnjoj sednici članovima je prezentovan i izveštaj o obilasku srednjih škola, koje sprovodi Koordinaciono telo. Kako je objašnjeno, do sada su obiđene sve osnovne škole, a od septembra je posećeno šest srednjih škola i Škola za osnovno i srednje obrazovanje "Sveti Sava". Obilazak škola i razgovor sa direktorima i predstavnicima srednjih škola će se nastaviti, a tokom pređašnjih poseta izdvojena su dva problema sa kojima se obrazovane ustanove susreću: nedovoljno osvetljenje školskih dvorišta i okolina škola, te prisutnost elektronskog nasilja među učenicima.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan