KONAČNO: Novi Sad uvodi budžetsku liniju za lične pratioce i asistente

KONAČNO: Novi Sad uvodi budžetsku liniju za lične pratioce i asistente

Predloženim izmenama Odluke o socijalnoj zaštiti, koje će se naći na sednici Skupštine grada zakazanoj za sredu, Novi Sad bi trebalo da od naredne godine u budžetu obezbedi novac za troškove angažovanja ličnih pratilaca za decu i ličnih asistenata za odrasle osobe s invaliditetom, kroz poseban budžetski razdeo.

Kako javlja "Dnevnik", ove godine je za tu namenu obezbeđeno gotovo 140 miliona dinara, dok će od 2020. godine za pratioce 350 dece s invaliditetom ili smetnjama u razvoju i za 30 osoba kojima su potrebni lični asistenti na raspolaganju biti blizu 197 miliona dinara, dok budžet Gradske uprave za socijalnu i dečju zaštitu ostaje na istom nivou.

Usluga ličnog pratioca do sada se vodila kao "dnevna usluga zajednici", dok su personalni asistenti finansirani kroz program udruženja građana od interesa za grad. Nakon usvajanja te odluke, Gradsko veće ima dva meseca da odredi i precizira kriterijume za korišćenje pomoći, utvrdi broj korisnika tih usluga, kao i iznos naknada za angažovane pratioce, kroz poseban akt. Za sada se zna da je predviđeno angažovanje pratilaca i asistenata na po 40 časova nedeljno.

Dete s invaliditetom ili sa smetnjama u razvoju može imati ličnog pratioca za zadovoljenje svakodnevnih životnih potreba, kao što su kretanje, lična higijena, hranjenje, oblačenje, komunikacija, i to pod uslovom da pohađa osnovnu ili srednju školu. Personalna asistencija dostupna je odraslim osobama s invaliditetom kojima je procenjen prvi ili drugi stepen podrške, koje ostvaruju pravo na tuđu negu i pomoć i radno su aktivne ili angažovane u bilo kojoj zajednici, piše novosadski "Dnevnik".

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan