KONAČNO: Roditelji novosadskih mališana dobili obaveštenje o boravku dece u vrtićima

KONAČNO: Roditelji novosadskih mališana dobili obaveštenje o boravku dece u vrtićima

Još samo par dana preostalo je do početka nove školske godine, povratka u školske klupe ali i vrtiće. Veliki broj mališana od marta nije išao u zabavište, a oni koji su morali da idu, boravili su tamo u drugačijim okolnostima.

Kako saznaje Bebac.com, pojačane mere opreza u vidu zaštite od korona virusa biće na snazi i od 1. septembra. Roditelji novosadskih mališana danas su konačno dobili obaveštenje o tome kako će boravak u vrtićima izgledati sa naznakom za obaveznu prijavu dece najkasnije do sutra. U Beogradu i drugim gradovima još uvek nema preciznih informacija.

Ministarstvo prosvete propisalo je jasna pravila za početak nove školske godine u školama, dok je za predškolske ustanove dalo samo okvir bez konkretnih mera. Autonomija u sprovođenju svih mera ostavljena je lokalnim samoupravama, što je i dovelo do razlike i u načinu obaveštavanja roditelja, nejasnih, nepotpunih informacija tik pred početak školske i vrtićke godine.

Roditelji vrtićke dece, posebno jaslenog uzrasta, dočekuju 1. septembar u neizvesnosti jer se i dalje ne zna precizno kako će izgledati adaptacija dece, da li će roditelji boraviti sa malom decom u vrtićima tokom adaptacije i šta kada se popune svi kapaciteti, a broj dece premaši preporučenih 15 u jednoj sobi.  

Na osnovu obaveštenja koja su dobili roditelji iz Novog Sada, Bebac.com je preneo informacije koje su za sada poznate. 

I dalje važe posebne mere zaštite od korona virusa 

Posebne mere koje se primenjuju u vrtićima odnose se pre svega na pojačanu dezinfekciju svih prostora vrtića, kao i igračaka, materijala i didaktičkih sredstava koje će deca koristiti; mere lične zaštite za zaposlene u vrtićima i održavanje fizičke distance između odraslih, koliko prostor to omogućuje.  

Potvrda pedijatra 

Deca koja imaju bilo kakve simptome ne treba da dolaze u vrtić, a za boravak u njemu, neophodno je da se dostavi potvrda o zdravstvenom stanju, ne starija od dva dana. Ukoliko dete polazi u vrtić u ponedeljak, može da dostavi potvrdu od petka. Ukoliko se u međuvremenu razboli ili iz drugog razloga izostane iz vrtića, pre svakog povratka neophodno je da roditelji dostave potvrdu.  

Mogućnost podele u manje grupe 

U obaveštenju koje su dobili roditelji novosadskih mališana, navodi se mogućnost podele dece kako bi se broj uskladio sa preporučenim brojem dece u prostoru jedne radne sobe. To znači da će se deca usmeravati u druge radne sobe do popunjavanja kapaciteta objekta, a potom i u druge vrtiće u kojima postoji prostorni i kadrovski kapacitet da se deca prime uz poštovanje preporučenih mera.

Roditelji mogu unutra samo uz mere lične zaštite 

Preporučen je ulaz roditelja do soba vrtića uz korišćenje mera lične zaštite –  prolazak kroz dezobarijeru i zaštitna maska za lice. Preporučeno je da se ne zadržavaju bez potrebe jer se na taj način izbegavaju gužve. Dolazak dece je do 8 časova i odlazak od 14 časova, osim za jasleni uzrast koja su na adaptaciji i potencijalno deca u godini pred polazak u školu o čemu će roditelji biti naknadno obavešteni, navodi se u obaveštenju. Ukoliko se mere prilikom ulaska u zabavište ne budu poštovale, roditelji će opet morali decu da dovode samo do ulaznih vrata, kako se situacija dalje ne bi pogoršala.

OBAVEŠTENJE ZA RODITELJE PREDŠKOLACA:

Prema važećim zakonskim i podzakonskim aktima pripremni predškolski program traje u godini pred polazak u školu u trajanju od četiri sata dnevno, devet meseci, tako da je to onaj period koji se smatra obaveznim. Prema preporukama Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, roditelji koji iz različitih razloga u ovoj radnoj godini budu želeli da povuku decu iz vrtića na duži ili kraći vremenski period, odsustvo dece ne moraju da pravdaju zdravstvenim opravdanjem nego je dovoljno da se samo jave vaspitačima deteta. Za ovakve situacije biće organizovana online komunikacija sa roditeljima i decom. Takođe postoji mogućnost i da dete pohađa samo obavezna 4 sata u vrtiću, za šta je dovoljno samo da se prijavite vaspitačima vašeg deteta.

U novosadskim vrtićima i dalje se apeluje na roditelje da, ukoliko imaju mogućnosti za pronalaženjem alternativnih načina čuvanja dece, razmotre i njih, te zahtevaju od roditelja da obavezno do sutra prijave decu koja će od 1. septembra naredne dve nedelje krenuti u zabavište. Nakon prve dve nedelje roditelji će se na svake dve nedelje izjašnjavati kako bi se pratile njihove i potrebe dece za vrtićem, usklađujući ih sa trenutnom epidemiološkom situacijom, navodi Bebac.com.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan