Konačno znamo zašto je zevanje zarazno

Konačno znamo zašto je zevanje zarazno

Kada vidimo kako se neko češe, i mi sami počinjemo da osećamo svrab na našoj koži - evo zašto je to tako.

Naš mozak je tako povezan da kupi svako društveno zarazno ponašanje kao što je češanje i zevanje, tvrde naučnici.

Oni su pronašli deo mozga koji je odgovoran za to što "kopiramo" zevanje i češanje i tvrde da u pitanju nije nešto što možemo da kontrolišemo, prenosi "Telegraf".

- Češanje i zevanje su veoma zarazni. Ponekada krećemo da radimo ove stvari na samu pomisao na njih. Mnogi su mislili da je to sve u našem umu, ali eksperimenti su pokazali da je u pitanju uvreženo ponašanje i da ne predstavlja formu empatije – tvrdi doktor Žu-Feng Čen iz Univerziteta u Vašingtonu.

Istraživači su za potrebe studije stavili miša u zatvorenu prostoriju ispred kompjuterskog ekrana na kom su prikazivali drugog miša kako se češe. Za svega nekoliko sekundi prvi miš je počeo da se češe.

- Ovo je bilo veoma iznenađujuće jer su miševi poznati po lošem vidu. Oni koriste čulo mirisa i dodira kako bi istraživali okolinu i zato nismo znali da li će uspeti da primeti video. Međutim, ne samo da ga je primetio, već je i video drugog miša kako se češe – tvrdi Čen.

Rezultati su pokazali da miš ne misli da mora da se počeše kada vidi kako se drugi češe. Umesto toga, mozak počinje da šalje posebne signale za češanje, prenosi "Telegraf".

Doktor Čen veruje da su ova zarazna ponašanja nešto što ljudi i životinje ne mogu da kontrolišu i da njih kontroliše instinkt.

Sledeći put kada krenete da zevate ili se češete zato što to neko drugi radi, upamtite - to nije vaš izbor već nešto što vaš mozak radi podsvesno.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan