Koncertom Momo Kodama otvoren ''Piano city''

Koncertom Momo Kodama otvoren ''Piano city''

Novosađani i Novosađanke u tri festivalska dana u prilici su da na 26 lokacija u gradu uživaju u 88 koncerata koje će održati profesionalni pijanisti, studenti, učenici muzičkih škola i amateri entuzijasti, uz zastupljenost najrazličitijih muzičkih žanrova.

Nastupom japanske pijanistkinje Momo Kodama, u Sinagogi je u petak 7. septembra otvoren drugi po redu ''Piano city''.

- Povod večerašnjeg okupljanja zaista zavređuje veliku pažnju, jer to nije samo još jedan kvalitetan koncert u Sinagogi, već otelotvorenje vizije da naš grad živi sinergiju kulture i umetnosti kao najmoćnijih medija koji zaista povezuju ljude. ''Piano city'', s druge strane u naš grad dovodi najbolje pijaniste, najznačajnija imena umetničke muzike, ali i studente, amatere koje izjednačava ljubav prema muzici. Novi Sad će tokom festivalskih dana biti grad muzike, zajedništva, deljenja, grad kreacije i povezivanja, a to su vrednosti za koje se zalažemo i koje promovišemo – rekao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić na svečanom otvaranju.


Festival se održava u okviru ''Kaleidoskopa kulture'' od 7. do 9. septembra, a preko 150 pijanista i pijanistkinja iz 10 zemalja i dvadesetak gradova prodefilovaće Novim Sadom tokom trajanja manifestacije.

Program će zatvoriti niški pijanista Dejan Ilijić, frontmen sastava EYOT, premijernim izvođenjem kompozicija za solo klavir u Sinagogi 9. septembra u 21 čas, a ekskluzivitet programa je gostovanje idejnog tvorca i osnivača ''Piano city'' koncepta, berlinskog pijaniste Andreasa Kerna, koji će se u Kulturnom centru LAB, u subotu 8. septembra u 19 časova, predstaviti Novosađanima u muzičkom tok-šou formatu ''Susret sa umetnikom''.

Među učesnicima festivala je i jedna od najuspešnijih srpskih klasičnih pijanistkinja mlađe generacije Marija Timotijević, zatim mlade nade srpskog pijanizma Vuk Božilović, Ivana Damjanov, Adem Mehmedović, Veljko Nenadić, kao i gosti iz regiona i inostranstva.

Na pet lokacija biće održani celodnevni koncertni maratoni pijanista i to na SPENS-u, na platou ispred rektorata Univerziteta u Novom Sadu, u Saletli u Dunavskom parku, u Muzeju Vojvodine i Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada.

Celokupan satnica dostupna je na sajtu festivala.

Organizator manifestacije je udruženje ''Mistyland', uz podršku Uprave za kulturu Grada Novog Sada.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan