Kongres neurologa u Master centru

Kongres neurologa u Master centru

Kongres neurologa Srbije sa međunarodnim učešćem održava se od 22. do 24 oktobra u Master centru Novosadskog sajma, a glavne teme skupa su cerebrovaskularne bolesti, epilepsije i neurodegenerativne bolesti.

Organizator X/XVI Kongresa neurologa Srbije sa međunarodnim učešćem je Društvo neurologa Srbije, a domaćin Klinika za neurologiju Kliničkog centra Vojvodine. 

Glavne teme ovogodišnjeg Kongresa su cerebrovaskularne bolesti, epilepsije i neurodegenerativne bolesti. Svaka od glavnih tema biće obrađena u okviru četiri mini-simpozijuma, tokom kojih će se izneti najsavremeniji stavovi i iskustva u dijagnostici i lečenju ovih bolesti. Mini-simpozijumi će biti organizovani i na teme neuromišićnih bolesti, neurogenetike i glavobolja usled povećanog intrakranijalnog pritiska. Tokom kongresa održaće se 20 satelitskih simpozijuma u organizaciji farmaceutskih kuća koje su omogućile predavanja vrhunskih domaćih stručnjaka iz univerzitetskih centara Srbije i inostranstva.

Rad Kongresa odvijaće se i kroz edukativne kurseve koji će biti organizovani na dan otvaranja Kongresa. U okviru pet edukativnih kurseva održaće se više od 50 predavanja u okviru kojih će biti reči o urgentnim neurološkim sindromima, osnovama neuroimidžinga, postupku sa bolesnikom obolelim od epilepsije, novinama u algoritmu za lečenje multiple skleroze i drugih demijelinacionih bolesti, i metaboličkim encefalopatijama. Mladi neurolozi će imati priliku da prikažu svoja stručna iskustva i naučna dostignuća u okviru dva-mini simpozijuma. Ove godine, kao i tokom prethodnih, interesovanje za poster prezentacije bilo je veliko.

Paralelno sa kongresom neurologa, održava se i IV Simpozijum neuroloških sestara i tehničara Srbije.

Nagrade U 15 poster sesija, koje će se održati tokom drugog i trećeg dana Kongresa, biće prezentovano 125 prijavljenih naučnih radova autora iz naše zemlje i inostranstva. Pre dve godine ustanovljena je novčana nagrada „Prof. dr Zvonimir Lević“ koja ima za cilj da omogući učestvovanje na nekom od evropskih kongresa, a biće dodeljena autoru najbolje ocenjenog rada. Nagrada „Laza K. Lazarević“ za izuzetan naučni doprinos u neurološkim naukama, biće dodeljena i ove godine jednom domaćem i jednom stranom stručnjaku, koji će tim povodom održati i prigodno predavanje. Prof. Čiba (Debrecin, Mađarska) i prof. Nadežda Čovičković-Šternić su ovogodišnji laureati.

 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

betanija bez vode radosne vesti jkp lisje sahrane novi sad almaško groblje odbojka Spens JKP Vodovod i kanalizacija epk 2021 Elektrodistribucija Novi Sad servisne informacije novi sad servisne informacije sahrane groblje isključenja struje havarija na vodovodu Fruška gora bez struje gradsko groblje Daško i Mlađa smanjen pritisak vode bebe OK Vojvodina lisje elektrovojvodina novosadsko porodilište raspored sahrana novi sad Isključenje struje novorođenčad