Konstrukcija montažno-demontažnog mosta seli se na Ranžirnu stanicu

Konstrukcija montažno-demontažnog mosta seli se na Ranžirnu stanicu

Radnici nastavili uklanjanje montažnog mosta na desnoj strani Dunava u Novom Sadu.

Demontiranje montažno-demontažnog mosta MD-88 na Dunavu u Novom Sadu nastavljeno je ovih dana uklanjanjem još jednog, od ukupno šest raspona čelične konstrukcije koja je bezmalo 19 godina premošćavala veliku reku stotinak metara uzvodno od Žeželjevog mosta, porušenog u NATO bombardovanju 1999. godine.

Španski konzorcijum "Azvi" koji je, zajedno sa brojnim domaćim podizvođačima na mestu porušenog "Žeželja" lane završio izgradnju novog drumsko-železničkog mosta, preko kojeg je drumski saobraćaj krenuo u septembru, ima ugovornu obavezu i da ukloni MD-88.

– Demontaža privremenog montažno-demontažnog mosta MD-88 počela je 4. oktobra, kada je skinut raspon broj 6, dugačak 36 metara, na novosadskoj strani reke – navode za "Novosti" nadležni u preduzeću "Infrastruktura Železnice Srbije", i dodaju da je demontaža nastavljena sa desne, petrovaradinske obale Dunava, uklanjanjem još dva čelična segmenta.

Kako je planirano, delovi konstrukcije montažno-demontažnog mosta biće smešteni na ranije predviđenom prostoru novosadske Ranžirne stanice, a da li će eventualno ponovo negde biti upotrebljeni, za neko novo "premošćavanje", još nije poznato.

Radovi na rasklapanju i uklanjanju čelične konstrukcije MD-88 koja se sastoji od ukupno šest raspona kao i četiri stuba u reci sa po šest armiranih šipova (ukupno 24 šipa prečnika 1,5 metara), trebalo je po planu da bude završena do 1. marta, ali je ta dinamika zavisila od vremenskih uslova, nivoa reke, brzine vetra i protoka vode.

Ipak, nadležni tvrde da će svi ti poslovi biti obavljeni u planiranim okvirima i da će u toku ove godine biti potpuno okončan čitav taj projekat, "započet" pre dve decenije.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan