Kontrola za bezbedniju vožnju dece

Kontrola za bezbedniju vožnju dece

Centar za promociju bezbednosti saobraćaja održao je akciju besplatnih pregleda dečjih auto-sedišta na parkingu preko puta Novosadskog sajma.

Veliki broj Novosađana se odazvao na ovu akciju kako bi proverili da li sedišta njihove dece odgovara njihovom uzrastu, da li je ono pravilno montirano u automobilu, kao i da li je dete dobro vezano tokom vožnje.

Ovo je četvrta akcija koju centar organizuje u Novom Sadu i pema rečima Marijane Jovanović iz Centra za promociju bezbednosti saobraćaja, ovde je odziv uvek veći nego u svim ostalim akcijama na nivou čitave Srbije i uvek budu gužve. Statisika Agencije za bezbednost saobraćaja pokazuje da samo 20% roditelja u Srbiji koristi auto-sedišta. Istraživanja sa terena, ove nevladine agencije, govore da se preko 90% montiranih sedišta koriste na nepravilan način.

– To je strašan pokazatelj, jer nije dovoljno da imate sedište za dete, nego ga morate i pravilno instalirati inače dete nije bezbedno. Nedostaje edukacija i svest u našem društvu o potrebi upotrebe dečjeg sedišta i sigurnosnog pojasa. Deca u zadnjih sedam godina najčešće stradaju kao putnici u automobilima dok se voze sa roditeljima – kazala je Jovanovićeva za portal mojnovisad.com.

Bitno je da svako sedište ima atest i da proizvođač garantuje za njegovu bezbednost. Postoji puno modela, ali smatra se da svako sedište koje ima taj atest ispunjava norme. Roditelji na internetu mogu da pronađu rezultate kreš testova za neke modele. Treba ići kolima kada se sedišta kupuju, pošto svako ne odgovara svakom autu i treba da se proveri na licu mesta.

– Treba pratiti uputstva, kada montirate sedište ono se zateže pojasom automobila, bitno je da bude pravilna putanja tog sigurnosnog pojasa, kada pravilno povučete pojas prema uputstvu, morate dobro da ga zategnete i tada donji deo sedišta ne bi smeo da se pomera više od 2 centimetra. Onda stavljate dete u auto-sedište i važno je da kaiševi od sedišta ne budu uvrnuti nego ravni i da budu u visini ramena deteta. Ako se dete vozi u suprotnom smeru mogu biti malo ispod nivoa ramena, ako se vozi u smeru vožnje mogu biti malo iznad nivoa ramena. Važno je da kaiševi budu zategnuti, i tu dosta roditelja greši jer se plaše da će povrediti svoju decu i ostave ih labavim. Tu postoji pravilo jednog prsta, odnosno između ramene kosti i kaiša sme da stane samo jedan prst, ukoliko stanu dva prsta znači da su labavi i pojas treba jače zategnuti jer dete može izleteti. Mora se voditi računa da auto-sedište odgovara uzrastu deteta, treba pogledati obavezno uputstva. Dete se može voziti u pravcu vožnje kada ima minimalno 10 kilograma, ako je napunilo godinu dana života, i može samostalno da hoda, tek tada je dovoljno fizičko razvijeno da istrpi sve sile u slučaju sudara – objašnjava Marijana Jovanović.

Mirko Sinikić ima dvoje dece i dovezao se sa sinom Markom da pregleda dečja sedišta u svojim kolima.

– Čuo sam od prijatelja za ovu akciju i pomislio sam kako je to dobro, i odlučio sam da dođem zbog bezbednosti dece. Nažalost ne smatraju svi ljudi da je neophodno vezati dete, naročito oni koji voze na kraćim relacijama. Mislim da je ovo odlična akcija – kazao je Sinikić.

Zlatko Č. je došao sa suprugom i kćerkom kako bi testirali sedište za dete koje je montirano u automobilu njegovog tasta.

– Dobro je što smo došli, pošto su mi rekli da moje dete do sada nije bilo bezbedno u vožnji, jer nisam dobro montirao sedište. Pogrešno sam provukao sigurnose pojaseve i sedište je bilo labavo. Drago mije što sam se odazvao ovoj akciji i nastaviću i dalje da se edukujem u vezi bezbednosti dece u saobraćaju – rekao Zlatko.

BRIGA ZA MLADE U SAOBRAĆAJU: Centar za promociju bezbednosti saobraćaja je udruženje građana koje okuplja stručnjake za bezbednost saobraćaja, ljude koji se bave medijima, psihologe i pedagoge. Pažnja ove organizacije je pre svega na ranjivim kategorijama učesnika u saobraćaju, a to su deca i mladi. Zanimaju ih najmlađi kao putnici u automobilima, biciklisti i kao pešaci. Takođe stavljalju akcenat i na srednjoškolce koji treba postanu vozači. Saradnici ove NVO su prošli licenciranu obuku za savetnike za auto-sedišta koja se obnavlja na svakih godinu dana. Centar je osnovan pre pet godina.

Tekst i foto: A. Jovanović

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan