Konzularno predstavništvo Mađarske otvoreno danas u Novom Sadu

Konzularno predstavništvo Mađarske otvoreno danas u Novom Sadu

Danas je u Novom Sadu otvoreno Konzularno predstavništvo Mađarske u Srbiji, sa nadležnošću za Južnobački, Srednjebački, Severnobački i Sremski upravni okrug

Za počasnog konzula je imenovan i postavljen Arpad Zavarko, novosadski advokat koji je zvanično stupio na funkciji 9. oktobra ove godine nakon svečanog prijema u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Osećam izuzetnu čast, a istovremeno odgovornost i dužnost da ovu značajnu funkciju obavljam na najbolji mogući način. Želeo bih da se zahvalim na ukazanom poverenju državi Mađarskoj i pojedincima koji su prepoznali moje zalaganje za unapređenje srpsko-mađarskih odnosa kao i državi Srbiji koja je prihvatila ovo imenovanje. Prioritetni zadatak danas otvorenog konzularnog predstavništva biće dodatno unapređenje već izuzetnih mađarsko-srpskih ekonomskih odnosa. Odnosi dve države su dostigli istorijski najviši nivo. Uveren sam da će se ta saradnja u narednom periodu stepenovano dodatno razvijati – rekao je prilikom otvaranja Zavarko. 


Ambasador Republike Mađarske u Srbiji dr Atila Pinter izjavio je da će Zavarko svojim kompetencijama i iskustvom doprineti kreiranju novih mogućnosti za saradnju Srbije i Mađarske čime će posebno biti zadovoljni građani, privredni subjekti i obe države. 

– Istorijski posmatrano odnosi između Mađarske i Srbije su na najvišem nivou kako u diplomatskom, tako i u ekonomskom kao i u društveno socijalnom smislu. Brojni bilateralni susreti zvaničnika dveju država i zajedničke sednice vlada pokazatelj su kvalitetne saradnje od koje obe države, njihovi građani i privreda imaju samo korist. Kvalitetu saradnje doprinose diplomatsko-konzularna predstavništva. Otvaranje ovog konzularnog predstavništva još jedan je doprinos toj saradnji. Očekujem da ono ne bude samo simbolika dobrih odnosa već da ima proaktivnu ulogu u povezivanju naših naroda i privrede. Ovo konzularno predstavništvo je odličan primer i potvrda iskrenih dobrosusedskih i prijateljskih odnosa  rekao je dr Pinter. 

Ovom svečanom otvaranju konzularnog predstavništva je ispred Vlade Srbije prisustvovala i v.d. Pomoćnik Ministra spoljnih poslova zadužena za konzularna pitanja Vera Vukičević

Prema zvaničnim podacima mađarsko-srpski odnosi su nastavili trend jačanja u 2019. godini te je bilateralna razmena dobara porasla za 2.9% u odnosu na prethodnu godinu što ukazuje da je prešla iznos od 2,6 milijardi evra. Izvoz Mađarske se uvećao za 4.4% i iznosi približno 1,7 milijardi evra, a uvoz je povećan za 0,4% što iznosi 932,2 miliona evra. 

Arpad Zavarko je diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu 2002. godine . Privrednim pravom u advokaturi se bavi već 18 godina. Potpredsednik je Skupštine Advokatske Komore Vojvodine od 2018. godine. Otac je sedmogodišnje kćerke Nore.

Sedište konzularnog predstavništva se nalazi u Novom Sadu u Ulici Polita Desančića br. 1/1, radno vreme je svakog radnog dana od 9 do 12 časova, a broj telefona je 021 457 560.

Oceni vest:
5
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan