KORISNI SAVETI: Produžite vek trajanja baterije mobilnog telefona

KORISNI SAVETI: Produžite vek trajanja baterije mobilnog telefona

Ako želite da baterija vašeg smartfon uređaja ostane u dobrom stanju, morate voditi računa o nekoliko stvari.

Istraživanja koja su radili u kompaniji Cadex koja proizvodi baterije pokazala su da su naši pametni telefoni osetljivi na "stresove" koji im vlasnici priređuju tokom punjenja, te da oni mogu biti pogubni za životni vek.

Nedavna istraživanja pokazala su da je punjenje baterije tokom cele noći, a što praktikuju mnogi, dugoročno loša stvar. Kada se baterija napuni 100 odsto, a i dalje ostane priključena na punjač, ona bude pod "visokim stresom".

Istraživači iz Cadexa imaju hrpu naučnih dokaza zašto je takvo punjenje štetno za litijum-jonske (Li-Ion) baterije, a sve su sveli u jednostavni savet:

- Kad je mobilni u potpunosti napunjen, iz svog uređaja izvadite punjač. To je kao opuštanje mišića nakon napornog vežbanja, poručuju oni. 

Još bolje je, tvrde istraživači s Cadexovog Battery Univerziteta, ako bateriju ne napunite u potpunosti, odnosno 100%. Savetuju da to činite samo onda kada baš morate, jer kada je baterija puna u potpunosti, a još je uvek je priključena na punjač, tad je naglašeno pod visokim naponom.

Savet glasi – priključite na punjenje svoj pametni telefon kad god možete jer su brojna istraživanja pokazala da će ona životni vek baterije biti duži.

Usvojte naviku da postepeno stavljate uređaj na punjenje, a ne samo ona kad se baterija potpuno isprazni.

I još jedan savet. Toplina šteti bateriji. Zato vaš smartfon uređaj pomerite od izvora topline. Takođe, prilikom punjenja, važno je skinitu masku s telefona kako bi se oslobađala toplina.

Ako primetite da je vaš uređaj zagrejan kad se puni, isključite ga s punjača. Ako ste napolju na suncu, telefon držite zaštićen od sunca. I to će prodružiti vek trajanja baterije vašeg pametnog telefona.

Originalni izvor: BKTV News

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan