KORONA KOD MLADIH: Teža klinička slika nego na početku epidemije

KORONA KOD MLADIH: Teža klinička slika nego na početku epidemije

Olivera Ostojić, rukovodilac dečje klinike KBC "Dragiša Mišović", kaže da je klinička slika kod zaražene dece sada teža nego u prvom piku epidemije, ali da mladi jako dobro reaguju na terapiju.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, ona je rekla da je u dečjoj klinici KBC "Dragiša Mišović" trenutno četvoro dece na lečenju od Kovida-19, što je znatno manje nego sredinom jula, kada ih je bilo 40.

Nadamo se da će i oni tokom ove nedelje biti otpušteni – napominje Ostojić i dodaje da su deca stabilnog zdravstvenog stanja.

Doktorka Ističe da je klinička slika kod zaražene dece sada teža nego u prvom piku epidemije.

To se odnosi najviše na veću decu, od 14, 15 godina pa više. Deca su dolazila sa visokim temperaturama, malaksalošću, glavoboljom kašljem, digestivnim smetnjama, laboratorijskim nalazima koji pokazuju da postoje multisistemski inflamatorni procesi, takozvana citokinska oluja – navodi Ostojić i dodaje da je sreća da mladi organizmi jako dobro reaguju na terapiju.

Bez obzira koliko je to dramatično u početku, za par dana oni se oporavljaju – kaže Ostojić i napominje da nije bilo kašnjenja u dolaženju kod pedijatra.

Upitana da li ima nekih trajnih posledica kada prođe bolest, navodi da u KBC "Dragiša Mišović" u prvom talasu nisu imali decu koja bi mogla imati bilo kakve posledice, dok su u drugom piku imali nekoliko dece koja su zahtevala i tercijarnu zdravstvenu negu, prenosi RTS.

Oceni vest:
1
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • NidzaNS

  pre 737 dana i 6 sati

  Da li su nasi doktori neobavesteni ili jednostavno nemaju dovoljno znanja? Svet, tacnije naucna zajednica koja se bavi ovom posasti su zakljucili da nije u pitanju citokinska oluja. Da se desava napad na imuni sistem koji slabi i potisnut je od strane virusa, a ne preterani odgovor imunog sistema. To su saznanja od pre mesec dana. Medjutim, kod nas sve stize za 10 godina u proseku, pa ce valjda i nova saznanja o virusu tako.

  Oceni komentar:
  2
  1
 • Rekao bih

  pre 737 dana i 4 sata

  Uveren sam da naši doktori rade baš sve što znaju i umeju oli smeju.
  Stvar je samo u ovome:
  - Zlotovori koji su napravili virus menjaju ga po potrebi.
  Mislim da naš narod generalno nije upoznat koliko se decenija američka vojska zdušno brine o kreiranu novih, smrtonosnijih virusa za ratne potrebe.
  Što je do skoro dokazala oglasima za kupovinu slovenskih tkiva i otkrićem 64 bebe u čikaškoj mrtvačnici.
  Narod jednostavno ne želi da zna o takvoj vrsti zla.
  Što njih nimalo ne sprečava.
  Poplavu kancera u 70-tim možemo da zahvalimo dr. Robert E. Gallo dobitniku Nobelove nagrade za otkrića na virusu AIDS-a 1978-me, nakon što ga je prvobitno kreirao.
  O EBoli, SARS-u 80-tih itd.... nećemo. Sve je njegova dika.
  Napravio je SV-40 reverznu transkriptazu.
  Mali enzim, na molekularnom nivou, nemoguć za filtriranje.
  A onda je budalčina zarazila sve svetke laboratorije, od kojih mnoge rade na kreiranju vakcina.
  U prevodu, teško možete dobiti nešto iz tih laboratorija a da ne sadrži SV40.
  Koja ulaskom u telo razara DNK i kreira kancere.
  Budalčina naučna je ponosno slala majmune i mačke svim laboratorijama, da pokaže šta je sačinio. A time ih kontaminirao zauvek.
  Ako neko misli, da toga nema u papirima, vara se.
  Preporučujem TV Most, povremeno se usude da puste emisije dr. Leonarda Horovica.
  Harvardovca, kome treba da verujete, ako ne verujete meni.

  I na kraju, mislite li da ovi naši kukavci, gde god locirani bili, i koliko god Vtreni ili Vodeni bili, zaista imaju svu opremu da detektuju ono što zlo od Roberta iz amerike napravi, a koga finansira američka vojska,
  sa čuvemi 63 Navy krilom iz Kalifornije, koje s ebavi proizvodnjom bolesti?

  Oceni komentar:
  0
  1