Korona virus obara cene nekretnina, ipak najmanje u Novom Sadu

Korona virus obara cene nekretnina, ipak najmanje u Novom Sadu

Epidemija korona virusa i prateće vanredno stanje u zemlji doveli su do toga da je došlo do stagnacije ali i pada cena nekretnina, zaključak je istraživanja tržišta koju je uradio sajt za oglašavanje nekretnina 4zida.

Prosečan pad cena, koji beležimo na portalu na nivou cele Srbije iznosio je šest odsto. U većoj meri snižene su cene nekretnina koje se izdaju, prosečno 9 odsto, dok je kod onih koje se prodaju pad cena od 3 odsto – navodi za Danas Jasmina Gavrlov Dražić PR portala 4zida.rs.

– Kada posmatramo prodaju i izdavanje u Novom Sadu, najveći pad u procentima, zabeležile su nekretnine u centru i na Bulevaru oslobođenja. A najčešće su cene menjane u oglasima za izdavanje na Grbavici, kao i u prodajnim oglasima za Detelinaru – napominje Gavrilov Dražić.

Prodaja stanova

Što se tiče prodaje stanova, napominje, cene su najmanje pale u Novom Sadu, gde su stanovi sniženi u proseku samo za 0,5 odsto. Stanovi u Beogradu su pojeftinili 3,5 odsto, a u Nišu i Kragujevcu za 4 odsto. Neznatno veći pad desio se u Subotici gde su stanovi pojeftinili za skoro 5 odsto, pokazala je njihova analiza.

Pravi odnos potražnje i ponude videće se, kako napominju na ovom portalu, tek kad se ono vrati u normalne tokove, kao i nakon što se budu videle dugoročnije ekonomske posledice vanrednog stanja na privredu i stanovništvo. Smanjenje cena u budućnosti očekuju, napominju, svi učesnici tržišta nekretnina koje je sajt 4zida.rs anketirao, od agencija i investitora, preko kupaca i zakupaca, do vlasnika nekretnina. 


Prodaja kuća

U većim gradovima cene kuća su čak skočile, pa su tako kuće za prodaju u Novom Sadu poskupele za 3 odsto. Cene kuća za prodaju u Beogradu sada su više za 1 odsto, a kod kuća za izdavanje čak 6 odsto – ističe Jasmina Gavrilov Dražić.

Izdavanje

Zanimljivo je da su, što se tiče izdavanja nekretnina, najviše pale cene u manjim gradovima. Tako je najveći pad zabeležila Subotica gde je izdavanje nekretnina pojeftinilo u proseku za 20 odsto. Nakon Subotice dolazi Kragujevac sa smanjenjem mesečne kirije od 18 odsto, a nakon njega Novi Sad gde su cene izdavanja pale za 13 odsto. Najmanji pad cena izdavanja zabeležio je Niš gde su tražene kirije snižene za 6, a nakon njega Beograd sa oko 8,5 odsto – ističe sagovornica.

 Ostatak vesti možete pročitati OVDE.

Oceni vest:
9
4

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Aleksandar NS

  pre 64 dana i 3 sata

  Mislim da podaci nisu merodavni jer taj sajt ima mali broj nekretnina i trebaju vam podaci sa većih sajtova. Ja sam smanjio cenu za skoro 50% u NS a znam i gomilu drugih sa približnim procentom. Čuo sam da ih ima dosta koji su svojim stanarima dali da samo plate troškove dok traje vanredno stanje, samo da bi im ostali i kasnije.

  Oceni komentar:
  11
  27
 • aleksandar p.

  pre 63 dana i 16 sati

  Cene stanova će padati ali tek za nekoliko nedelja kada se istroše štednje, posla nema, podtanara studenata nema biće teže naći za izdavanje, krediti za stan nema jer je mnogo nezaposlenih pa će silom prilika biti znatno povećanje prodaje stanova koji su pod kreditom ili koji se izdaju. Pad cena se tek očekuje.

  Oceni komentar:
  10
  33
 • Sava

  pre 63 dana i 12 sati

  Pa neki imaju po 3 I vise stanova, oce leba bez motike. Drugi najveci grad u Srbiji, gde se radi u motacnicama kablova I radi za 400 eur max, a oni digli cene zakupa na 300 eur, e pa sad ce moliti Boga da daju samo za racune...uskoro...

  Oceni komentar:
  28
  26
 • Dobrivoje

  pre 47 dana i 9 sati

  cene zakupa manjih stanova u Novom Sadu su bile veštački prenaduvane.Sada je to sve spalo za 50%,provereno kod više zakupodavaca koje znam.

  Oceni komentar:
  2
  3
 • Dejan

  pre 26 dana i 19 sati

  Meni savetovali jutros iz agencije za nekretnine da smanjim cenu stana 44 m2, koji prodajem za 10% a ako mi je baš hitno da spustim za 20% a ni jednoj varijanti cene nemaju spremnog kupca ☹

  Oceni komentar:
  0
  3