Korona virus stigao u Hrvatsku iz Milana

Korona virus stigao u Hrvatsku iz Milana

U Hrvatskoj je zabeležen prvi slučaj korona virusa, rekao je danas premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare.

On je rekao da je reč o mlađoj osobi koja ima blaži vid bolesti i nalazi se u izolaciji u zagrebačkoj bolnici.

Ministar zdravstva RH Vili Beroš rekao je da je korona virus potvrđen kod muškarca koji je bio u Milanu, preneo je HRT.

– Ulazimo u fazu koja je u nešto višoj pripravnosti nego što je bila sada. To je bolest koja je slična gripi. Ne očekuje se veći pobol ili veće komplikacije. Zdravstveni sustav je spreman i radimo sve na sigurnost naše nacije – kazao je on na konferenciji. 

Ministar je potvrdio da su svi rezultati hrvatskih državljana poslati na analizu u Zagreb negativni na korona virus, ali da je tokom noći u KBC Rijeka stiglo još devetoro pacijenata koji su zbog boravka na sumnjivom području odmah smešteni u izolaciju, preneo je HRT.

Oceni vest:
3
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • dr bozica

  pre 1511 dan i 12 sati

  Mozda nekome pomogne ko zeli da se zastiti od korona virusa ali i ko zeli da udise cistiji vazduha. A ipak su najugrozenija deca a bebe pogotovo! Postoje uredjaji za preciscavanje vazduha (ruski preciscivaci vazduha naravno) koji preciscavaju cestice do PM 0.4 (0.4 mikrona). Sto se tice virusa oni su cestice manje velicine (~0.125 mikrona) i one se nece hvatati na filter. Medjutim, to znaci da ce ovakve cestice doci do fotokatalitickog filtera koji razlaze jedinjenja na ugljen dioksid, vodu isl. Kada virusi dodju do fotokatalitickog filtera oni bi takodje trebali da budu razlozeni. Naucna istrazivanja pokazuju da proces fotokataliticke dezinfekcije (koji koristi ovaj uredjaj) moze da ubije razlicit broj virusa, medju kojima je i SARS korona virus. Za vise informacija mozete pogledati i ovaj link: https://www.researchgate.net/publication/51080259_Photocatalytic_disinfection_using_titanium_dioxide_Spectrum_and_mechanism_of_antimicrobial_activity#pf9
  I na kraju. Bolje spreciti nego leciti. Ide sezona polena i ako nista treba omoguciti zdraviji vazduh u prostorijama u kojima boravimo.

  Oceni komentar:
  0
  1