KORUPCIJA: Stanje u Srbiji  "u celini nezadovoljavajuće"

KORUPCIJA: Stanje u Srbiji "u celini nezadovoljavajuće"

Za Srbiju i još osam zemalja je u Savetu Evrope pokrenut postupak zbog, kako se navodi, u celini nezadovoljavajuće primene preporuka za sprečavanje korupcije.

To se odnosi na korupciju među parlamentarcima, sudijama i tužiocima.

Reč je o preporukama Grupe zemalja protiv korupcije (GRECO) koja deluje u sklopu Saveta Evrope i čiji je godišnji izveštaj danas objavljen u Briselu i Strazburu, uz upozorenje da je došlo do "nazadovanja u borbi protiv korupcije". 

Postupak zbog nesprovođenja preporuka ovog tela Saveta Evrope je, pored Srbije, pokrenut i za Belgiju, Mađarsku, Irsku, Luksemburg, Portugal, Rumuniju, Španiju i Tursku. 

U toku je postupak GRECO i za Belorusiju i Švajcarsku, za koje je ranije već data ocena usredsređena na zahteve da se slučajevi korupcije podvedu pod kriminal, kao i da mora postojati uvid u "političko finansiranje" i opšti zakonski okvir za sprečavanje korupcije. 

Savet Evrope i GRECO u posebnom saopštenju ističu da je "u nekim evropskim zemljama u 2017. godini došlo do zastoja i izmena zakonskih inicijativa za pospešenje reformi prethodno pokrenutih za jačanje sprečavanja korupcije, ili se spremaju reforme koje bi mogle dovesti do kršenja normi Saveta Evrope za suzbijanje korupcije". 

- Uprkos u celini ostvarenom napretku, sporija je primena novih mera za suzbijanje korupcije među parlamentarcima, sudijama i tužiocima – naglašava GRECO. 

Ovo telo Saveta Evrope ističe ključnu ulogu novinara u borbi protiv korupcije i odaje priznanje malteškoj novinarki Dafne Karuane Galiciji, čije ubistvo, kako je navedeno, "ponovo iznosi na videlo nužnost da se zaštite novinari koji istražuju korupciju i pred pravdu izvedu vinovnici zločina protiv njih".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

sahrane novi sad horoskopski znaci Isključenje struje raspored sahrana novi sad Hitna pomoć elektrovojvodina isključenje vode vremenska prognoza klinika za ginekologiju i akušerstvo vremenska prognoza novi sad Republički hidrometeorološki zavod isključenje grejanja isključenja struje novorođenčad jkp novosadska toplana bebe novosađani bez vode bez grejanja gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević jkp lisje dnevni horoskop raspored sahrana i ispraćaja horoskop JKP Vodovod i kanalizacija Dom zdravlja servisne informacije novi sad bez struje betanija novosadsko porodilište