Kostreš: Naziv buduće važne saobraćajnice, preko noći, iz "Osmeh Vojvodine" preimenovan u "Osmeh Srbije"

Kostreš: Naziv buduće važne saobraćajnice, preko noći, iz "Osmeh Vojvodine" preimenovan u "Osmeh Srbije"

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić objavio je na društvenim mrežama da je Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj AP Vojvodina izdao privremenu građevinsku dozvolu za izgradnju brze saobraćajnice "Osmeh Srbije" koja će povezivati Bački Breg, Sombor, Kulu, Vrbas, Srbobran, Bečej, Novi Bečej, Kikindu i Srpsku Crnju.

Bojan Kostreš, predsednik stranke Vojvođani LSV objašnjava da je brzu saobraćajnicu koja bi trebalo da povezuje zapad Bačke i istok Banata, naprednjačka vlast preko noći od "osmeha Vojvodine" prekrstila u "osmeh Srbije".

Iz ove partije poručuju da je izgradnja važne saobraćajnice koja treba da spoji istok i zapad Vojvodine, a mnogim građanima umnogome olakša njihove dnevne migracije, kao i mnogi drugi infrastrukturni projekti u Vojvodini, tokom godina potpuno zanemarivana.

Kada je preduzet prvi prividno konkretan korak u vidu izdavanja privremene građevinske dozvole, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vasić je u pokušaju da neprimetno promeni njegovo, građanima poznatije, ime "osmeh Vojvodine" u "osmeh Srbije", ovaj projekat od velikog značaja za Vojvođane upravo njima i oduzeo – ističe Kostreš i dodaje:

Ovakav potez samo je još jedan dokaz da ova vlada, čiji je deo i ministar Goran Vesić, ne poštuje građane Vojvodine. Za deset godina, koliko su na vlasti, zanemarili su sve u Vojvodini – puteve, pruge, kanale, energetsku infrastrukturu… Zato više ne žele ni da pomenu reč Vojvodina. Mi im takav odnos prema našoj pokrajini i prema našim sugrađanima, Vojvođankama i Vojvođanima, nećemo dopustiti.

On podseća da je "Osmeh Vojvodine" projekat koji su u poslednje tri godine najavljivala čak tri Vučićeva ministra građevinarstva, a čija je izgradnja, prema prvim procenama, trebalo da krene još 2021. godine. Kostreš se u tom smislu osvrnuo i na prikladno vreme u kojem je ovaj privremeni dokumenat izdat, nepune dve nedelje pred izbore za pokrajinsku skupštinu.

Ako je suditi prema najavama ministra Vesića koje je izrekao poslednjih nedelja, Vojvodina bi tokom cele naredne godine trebala da bude jedno veliko gradilište, što bi, gledajući prethodni angažman aktuelne vlasti po pitanju problema Vojvodine i Vojvođana, bilo, u najmanju ruku, krajnje neuobičajeno. Nažalost, jasno je da se ti projekti, kao ni ovaj najavljivan još od juna 2019. godine, neće ostvariti, već su samo predizborna obećanja naprednjačke vlasti na koja su građani Vojvodine navikli – zaključio je predsednik stranke Vojvođani LSV.

Naglasio je da je Vojvodini potrebna suštinska decentralizacija, jer "trenutni centralizovani sistem vlasti unazađuje celu Srbiju, a lokalima onemogućuje adekvatan razvoj". 

Vojvodini su potrebne veće ingerencije i poštena raspodela novca koje Vojvođani uplaćuju u centralni budžet Srbije. Kada bi se pokrajini vraćala samo trećina novca koje uplati u centralni budžet, a ne tek svaki peti dinar kao što je sada, Vojvođani bi sami mogli da obezbede sredstva za izgradnju i uređivanje preko potrebne saobraćajne infrastrukture. Zato ćemo se za takvu podelu na ravne časti i zalagati, a Vojvodini ćemo vratiti osmeh na lice – poručio je Bojan Kostreš.

Oceni vest:
20
21

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • maliradojica

  pre 90 dana i 19 sati

  Zato se Bojan osmehuje zbog Bsnatskih šora. E da je Marinika još tu da doda miliončić ili dva ????

  Oceni komentar:
  38
  19
 • Veronika

  pre 90 dana i 16 sati

  Pa ta Liga je godinama u koaliciji sa SNS-om. Seku ruku koja oh hlebom hrani.

  Oceni komentar:
  12
  40
 • Srpski kosmos sa srpskom Zemljom i srpskim Mesecom

  pre 90 dana i 16 sati

  Srpska emisija o Srbima, na srpskoj televiziji. Srpski semafor. Srpsko drvo.
  Srpska kašika. Srpska karta za srpski bioskop gde se pokazuje novi srpski film o Srbima u Srbiji.
  Kako se ne umore od neprestanog dokazivanja srpstva?
  Neki put je zaista smešno gledati neke naslove na televizijama.
  I postaje sasvim jasno ono Tarabićevo drvo.
  Kad se u nečem preteruje, u životu uvek ispadne suprotno.
  Zamislite na primer, da to tako Francuzi rade.

  Oceni komentar:
  40
  46
 • pre 90 dana i 16 sati

  Osmeh Srbije je zagonetan, i više nego osmeh Mona Lize. Naročito zato što bi osmeh trebalo da se nalazi negde u donjem delu Lica, u ovom slučaju Srbije. Tako bi ova trasa trebalo da bude Čelo Srbije, Beograd (kiklopsko) Oko Srbije i tako dalje. Bojim se da je na mestu Osmeha ono, što južnije - to tužnije (naročito oko otete Brade Srbije), pa su ga metnuli na čelo.

  Oceni komentar:
  14
  25
 • Novi Sad

  pre 90 dana i 15 sati

  Kostrešu, dosadan si mnogo!!!

  Oceni komentar:
  30
  61
 • Mile

  pre 90 dana i 2 sata

  Autonomas glupi

  Oceni komentar:
  36
  25
 • Милош

  pre 90 dana i 1 sat

  Чиме се бави овај господин, има неко занимање осим сада већ увелико љигавог "политичар".

  За причу о Војводини би могао да сврати у Сремске Карловце да се едукује о називу чију инверзију заступају и он и онај бахати удбаш чији је појавни облик увенуо након последње искре провокације код Мила на прослави.

  Oceni komentar:
  9
  25
 • Bla

  pre 89 dana i 23 sata

  Pa sta? Vojvodina je deo Srbije. Za vreme te naprednjacke vlasti ce biti i napravljen. Sto ga vi niste napravili pa nazvali "Osmeh LSV-a" ili kako god vam volja?

  Oceni komentar:
  24
  21
 • Niko

  pre 89 dana i 19 sati

  Srbin sam i Srbije koji zivi u Vojvodini. Prvi glasam za autonomiju Vojvodine, za svagda da se sa Srbijom raskrsti. Zivim za taj dan..

  Oceni komentar:
  26
  46
 • Separatista

  pre 89 dana i 18 sati

  Mogu oni ponavljati da je Vojvodina srpska, 1001 put.
  Čak i generacije koje se rode, vide da nismo braća, vide da nas pljačkaju i vide da nemamo mnogo toga zajedničkog.
  Tamburice i trube nikada nisu imale ništa zajedničko. Šešir i šajkača.
  Takođe, živim za taj dan i podržavam granicu između Srbije i Vojvodine.
  Nisam više autonomaš.
  Uvideo sam kakvo je ponašanje "braće Srba" u prethodnih 30 godina.
  Sada sam isključivi separatista.
  Svakom svoje.

  Oceni komentar:
  30
  39
 • Tanja

  pre 89 dana i 16 sati

  Kada se djavo smeje, To mora biti najbolje vreme ikad.

  Oceni komentar:
  1
  0
 • Vladimir

  pre 89 dana i 11 sati

  Raspisati referendum i kako narod bude glasao. Ako glasa da se stvori Srbija Srba ili neka Vojvodina od nekih građana, neka se odluči i završi sa ovim pitanjem. Više mi je dosta parazita koji nas jašu po ovom pitanju.
  Jedna briga manje i to se zove demokratija. Za "Da" ili "Ne". I sjašite više.

  Oceni komentar:
  5
  12