Kostreš reagovao na izjavu patrijarha o Zakonu o rodnoj ravnopravnosti

Kostreš reagovao na izjavu patrijarha o Zakonu o rodnoj ravnopravnosti

Naučni skupu "Srpski identitet, srpski jezik i Zakon o rodnoj ravnopravnosti" organizovale su Informativna služba Srpske pravoslavne crkve i Matica srpska, povodom stupanja na snagu odredbi Zakona o rodnoj ravnopravnosti koje se tiču rodno senzitivnog jezika.

Zakon je usvojen 2021. godine, a odredbe vezane za rodno senzitivni jezik stupile su na snagu početkom 2024. 

Skupu, koji je održan u Narodnoj biblioteci Srbije su, od državnih zvaničnika, prisustvovali ministarka prosvete Slavica Đukić-Dejanović i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije je na otvaranju izjavio da "kultura ne treba i ne sme da cepa društvo, niti da pravi nedoumice u društvu, zbog kojih bi pojedinac, odnosno ličnost izgubila orijentir u prostoru i vremenu" i dodao da je ocena mnogih da Zakon o rodnoj ravnopravnosti baš to čini, prenosi Bizlife.rs.

Patrijarh je naveo da se čini i da ovaj zakon "ima potencijal da pojedinca, ljudsku ličnost, deli iznutra diktirajući, pod pretnjom sankcijama, ljudima potpuno nesvojstven način mišljenja i opštenja koje proizilazi iz takvog mišljenja", preneo je Radio Arhipetiskopije beogradsko-karlovačke "Slovo ljubve".

Na taj način, stvara mogućnost da mladi naraštaji, forsiranim pritiskom i manipulacijama, onim što se zove "brejnvošing", prestanu da budu ono što su Božijom voljom postali – ono što su po svojoj prirodi – rekao je patrijarh Porfirije.

Podsećamo, ovo nije prvi put da se poglavar Srpske pravoslavne crkve izjašnjava o pitanjima rodne ravnopravnosti.

Patrijarhova izjava o "senzitivnom jeziku" izazvala brojne negativne reakcije (VIDEO)

Vojvođani-LSV: Poglavar Srpske pravoslavne crkve treba da pomaže ženama umesto što ih napada

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI Bojan Kostreš reagovao je na govor patrijarha Porfirija. On smatra da bi u vreme kada Republika Srbija ima nezapamćeno visoku godišnju statistiku ubistava žena (femicida) i kada bi trebalo sistemski rešavati ovaj, kao i druge ogromne probleme vezane za ekspanziju nasilja u društvu koje kao rezultat ima smrtne ishode, "svi akteri trebalo prevashodno da se bave prevencijom i rešavanjem ovih gorućih problema".

U Srbiji ubijeno 300 žena u proteklih deset godina

Donošenje Zakona o rodnoj ravnopravnosti (kao i donošenje Zakona o ravnopravnosti polova 2009. godine) ima utemeljenje u činjenici da je Republika Srbija još uvek država u kojoj suštinske ravnopravnosti nema, što je očigledno ne samo po sramno visokom broju ubijenih žena, mnogobrojnim slučajevima rodno zasnovanog nasilja, ali i nasilja prema drugim ranjivim društvenim grupama. Ova neslavna statistika, koje bismo svi trebali da se stidimo, znači da je na polju društvene ravnopravnosti ostalo još mnogo nezavršenog posla. Zakon o rodnoj ravnopravnosti dao je mnoga dobra rešenja, ali treba naglasiti da je on samo okvir za suštinske rezultate i stvarnu ravnopravnost – smatra Liga i konstatuje:

Stalni napadi patrijarha i SPC na rodno osetljiv jezik, Zakon o rodnoj ravnopravnosti i slično pokazuju još nešto – patrijarh i oni koji mu pripremaju govore u kojima omalovažava sve žene i osporava Zakon o rodnoj ravnopravnosti ili ne znaju šta u ovom zakonu zaista piše ili koriste svaku priliku da i naše društvo i točak istorije vrate u nazad i ponište sve rezultate demokratizacije i modernizacije našeg društva u poslednjim decenijama

Saopštenje LSV-a u celosti pročitajte OVDE.

Izvori: Bizlife, Moj Novi Sad

Oceni vest:
1
10

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • I onda- zašto SPC nema vernika?

  pre 124 dana i 14 sati

  SPC je sada kao onaj plastelin iz osnovne škole sa likovnog.
  Kad Vođa nešto kaže, i SPC menja zakone.
  I onda se neko čudi meni, kao gadnom neverniku koji ne priznaje Bibliju, zato jer su je Jevreji napisali kao zaštitu svog naroda od buduće dolazeće vere.
  I uspešno su to uradili, kao i uvek.
  U Bibliji ima istinitih priča, koje služe da se proda ceo paket.

  Oceni komentar:
  8
  6
 • Branko

  pre 113 dana i 14 sati

  Cuj.. " meni kao gadnom neverniku" ....???????????? Bolje da si napisao " meni kao gadnoj neznalici" , to bi bilo nekako vise u skaldu sa ovim zakonom.

  Oceni komentar:
  1
  0
 • Mora da je tako

  pre 113 dana i 12 sati

  Biće, Branko, da si onda bio tamo, sve video svojim očima, pa nam možeš posvedočiti.
  A dobro znaš, kolike su sve manipulacije preduzimane u istoriji.
  Kao što znaš i koliko se toga sada krije i brani i za diskusiju.
  Mogli smo jednako tako, imenovati Srbina za Božjeg sina, da smo u to doba samo mi imali pismo. Samim tim, Bog bi bio Srbin, jer kako On može biti štogod drugo, od svog Sina?
  Imam razloge zašto ovako govorim, imam svoja iskustva, fizička, životna.
  Koja ne odgovaraju bajkama Biblije.

  Oceni komentar:
  0
  1