KOVID-19 U REGIONU: Srbija testirala ubedljivo najviše ljudi

KOVID-19 U REGIONU: Srbija testirala ubedljivo najviše ljudi

Poboljašanje epidemiološke sitacije u zemljama regiona donelo je novo popuštanje mera za sprečavanje širenja korona virusa i povratak u normalu.

Ipak, epidemiolozi i dalje upozoravaju na obavezno poštovanje propisanih mera samozaštite.

U Crnoj Gori danas je registrovan jedan novi slučaj oboljevanja i sada ih je ukupno 323, a broj oporavljenih 249, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Od danas u toj državi stupaju na snagu nove, blaže mere za sprečavanje širenja zaraze, pa će početi da rade zanatske radnje i uslužne delatnosti, javni prevoz…

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović najavio je mogućnost da 18. maja budu otvoreni svi ugostiteljski objekti, koji će raditi u specifičnim uslovima.

U zatvorenom javnom prostoru u Crnoj Gori je propisano obavezno nošenje maske, ili marame preko nosa i usta, mera je koju je saopštio IJZ.

Broj zaraženih u BiH je prešao 1.900, oporavljenih je 825, dok je umrlo 78 pacijenata.

U Hrvatskoj je nakon jučerašnjeg preseka potvrđeno ukupno 2.096 osoba zaraženih korona virusom od početka epidemije. Oporavljeno je 1.489 osoba, a ukupno je testirano 38.084 uzoraka.

Hrvatska je danas ušla u drugu fazu popuštana mera za sprečavanje širenja korona virusa. Ona predviđa reaktiviranje zdravstvenog sistema i početak rada delatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt, poput frizerskih I kozmetičkih salona.

Prema poslednjim dostupnim informacijama broj zaraženih novim korona virusom u Sloveniji porastao je na 1.439.

Broj preminulih od infekcije Kovid-19 je 94 osobe, a ukupno je do sada testirano 55.020 ljudi.

Od danas će biti pokrenute mnonge aktivnosti, otvaraju se ugostiteljski objekti, otvaraju se i prodavnice manje od 400 metara kvadratnih, sa radom počinju frizerski saloni, fotografi, fotokopirnice, časovničari, draguljari, krojači, obućari…

U crkvama i džamijama će početi bogosluženja.

Uprkos povoljnoj epidemiološkoj slici, slovenački epidemiolozi ističu da je epidemija daleko od kraja i da će život biti nastavljen nastaviti u senci Kovida-19.

I u Severnoj Makedoniji raste broj pacijenata koji se oporavljaju od Kovida-19.

Registrovan broj obolelih je 1.511, a izlečeno je 945 ljudi. Od početka izbijanja pandemije u zemlji je do sada umrlo 84 osoba.

Testirano je 17.246 osoba.

U Albaniji takođe raste broj oporavljenih osoba od korona virusa i trenutno ih je, prema saopštenju Ministarstva zdravlja 67 odsto.

Od 197 testova obavljenih u poslednja 24 sata zabeleženo je šest pozitivnih slučajeva.

Od početka epidemije, 795 građana bilo je pozitivno na korona virus, a ukupno se oporavila 531 osoba.

I Albanija počinje sa ublažavanje mera, a u naredne tri sedmice biće postepeno ukidana vanredna situacija, najavio je premijer Edi Rama.

Od 11. maja, vlada će dozvoliti da se ponovo otvore frizerski saloni, brijačnice, zubarske ordinacije i tržni centri, pokrenuće se međugradski saobraćaj, a od 18. maja počeće da rade i barovi i restorani na otvorenom…

I dalje će biti zabranjena okupljanja za više od pet osoba.

U Srbiji je testirano je ukupno 101.911 osoba, od toga 5.274 u poslednja 24 sata, a to su podaci od 3. maja.

Ukupno je potvrđeno 9.464 slučaja zaraze korona virusom.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Miodrag

  pre 1475 dana i 18 sati

  Crnogorcima treba dodati jos pola broja zarazenih u Beogradu, tek onda računati brojke CG

  Oceni komentar:
  1
  0