"KOVID PRSTI": Upala i crvenilo na stopalima i šakama još jedna posledica virusa

"KOVID PRSTI": Upala i crvenilo na stopalima i šakama još jedna posledica virusa

Stanje kože poznato kao "Kovid prst" na nozi može biti nuspojava odgovora imunološkog sistema u borbi protiv korona virusa pokazuje. Simptomi su upala i crvenilo na rukama i stopalima slični promrzlinama, pri čemu stanje ponekad traje mesecima. Obično se razvija u roku od jedne do četiri nedelje od infekcije i može da dovede do oticanja nožnih prstiju ili promene boje kože.

Istraživači koji stoje iza studije, koja je objavljena u British Journal of Dermatology, ispitali su 50 učesnika sa ovim stanjem i 13 sa sličnim promrzlinama nastalim pre pandemije. Otkrili su da je isti mehanizam iza oba tipa stanja, da telo stvara imunološki odgovor sa visokim nivoom određenih autoantitela, koja greškom ciljaju i reaguju sa sopstvenim ćelijama i tkivima osobe, kao i virusom koji napada. Takođe su otkrili preklapanje sa interferonom tipa I, ključnim proteinom u antivirusnom odgovoru, piše Nedeljnik.rs

Osim imunološkog sistema, činilo se da ćelije koje oblažu krvne sudove koje snabdevaju zahvaćena područja takođe igraju kritičnu ulogu u razvoju "kovid prstiju" i promrzlinama.

U prvim mesecima pandemije pojavila se zabrinutost da takozvani "kovid prst" na nozi bio jedan od neprepoznatih simptoma infekcije, nakon što su pacijenti u nekoliko zemalja prijavili ovo stanje iako, u nekim slučajevima, nisu pokazali nijedan od uobičajenih simptoma.

Opisane su crvene ili ljubičaste lezije sa strane ili tabana ili na rukama i prstima. U maju 2020, Evropski časopis za pedijatrijsku dermatologiju izvestio je o "epidemiji" slučajeva među decom i adolescentima u Italiji. Rečeno je da, za razliku od drugih osipa povezanih sa koronavirusom, ranije nije primećen.

Uočili smo epidemiju akutnih i samoizlečivih vaskulitisa lezija šaka i stopala kod asimptomatskih slučajeva dece i adolescenata. Ove lezije predstavljale su novinu koja nas je navela da uspostavimo vezu sa drugom mnogo ozbiljnijom novošću, odnosno kovidom-19, koja se takođe dogodila gotovo istovremeno – napisali su.

Britanski pedijatar dr Ivan Bristov složio se da se kod većine ljudi stanje sredilo samo od sebe – slično kao i prehlada. Međutim, rekao je da će nekim ljudima možda biti potrebno lečenje kremama i drugim lekovima.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • vesna

  pre 311 dan i 22 sata

  Opet neka novost vezana za kovid, ovo nam govori da korona uopste nije istrazena, a vakcina postoji i to kazu efikasna, vakcinisala se jesam, ali sam i dalje nepoverljiva, jedino imam poverenja u moju doktorku koja mi je preporucila suplement medicinske gljive agaricus, dominantni polisaharid u ovim gljivama je beta glukan koji jača odbrambenu reakciju organizma na viruse i bakterije.

  Oceni komentar:
  0
  13