Kralj u magli i doček za predsednika

Kralj u magli i doček za predsednika

Novosađani koji su se u subotu ujutru našli u blizini Riblje pijace, naišli su na nesvakidašnji prizor. Iako je vreme u celom gradu bilo vedro, samo Trg republike je bio pokriven maglom, usred koje je izranjao spomenik kralju Petru I Karađorđeviću.

Scena dostojna igranog filma naterala je mnoge prolaznike da je ovekoveče fotoaparatima svojih mobilnih telefona.

 

 

Naime,  nakon postavljanja spomenika u petak uveče, koje su uživo pratile mnoge redakcije, nastavilo se sa uređenjem okolnog prostora, tako da su gustu paru mašina za čišćenje behatona mnogi zamenili sa maglom. A stanje na Trgu republike, po rečima trgovaca iz okoline, već danima je slično vanrednom, jer su u toku pripreme za svečano otkrivanje u nedelju pre podne, povodom obeležavanja stogodišnjice završetka Velikog rata i Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Uklonjeni su pojedini stubići, kante za otpatke, čak je razmontirana i moderna klupa čija se cena nikad nije utvrdila, a koja je prema pisanju pojedinih medija koštala basloslovno. Majstori su krečili zid obližnjeg restorana, a u blizini se montirala bina sa ozvučenjem. Nadležni inspektori su danima obilazili okolne lokale i kazali vlasnicima da sa ulice sklone sve što je nepotrebno, od reklamnog materijala pa do ukrasnog cveća.

 

 

Reakcije ljudi koji rade u okolini su različite. Neki se raduju spomeniku, drugi gledaju na sve kao na zabavu za narod, tipa “hleba i igara“. Slično je i sa slučajnim prolaznicima. Dok jedni ponosno slikaju kralja Petra I Karađorđevića, drugi negoduju i zbijaju šale na račun celog događaja, a svako tumači istorijske činjenica na svoj način, kako o Vojvodini, tako i o kralju Petru.

 

 

 

U svakom slučaju nakon nedelje život na trgu će se vratiti u normalu. Ostaje jedino nejasno zašto se prostor toliko detaljno ulepšava, da li u čast kralja Petra I Karađorđevića, ili onoga ko će otkriti spomenik.

Oceni vest:
25
8

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan