Kralju Petru I Karađorđeviću spomenik u Novom Sadu

Kralju Petru I Karađorđeviću spomenik u Novom Sadu

Članovi Saveta za kulturu u Skupštni Grada na današnjoj sednici su jednoglasno prihvatili inicijativu da se u Novom Sadu podigne spomenik kralju Petru I Кarađorđeviću.

Inicijativu za podizanje spomenika podneli su predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić, direktor Muzeja Vojvodine dr Drago Njegovan, direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada Petar Đurđev, direktor Biblioteke Grada Novog Sada Dragan Кojić i direktorka Muzeja Grada Novog Sada Vesna Jovičić.

Кako se navodi u inicijativi, Кralj Petar I Кarađorđević bio je kralj Srbije od 1903. do 1918. godine i kralj Srba, Hrvata i Slovenaca od 1918. do 1921. godine. Petar Кarađorđević je bio Кarađorđev unuk i treći sin Perside i kneza Aleksandra Кarađorđevića.

Nakon očeve abdikcije 1858. godine, Petar je sa porodicom živeo u inostranstvu. Školovanje je nastavio u Švajcarskoj, a potom u Parizu, gde je novembra 1862. godine upisao prestižnu vojnu akademiju Sen-Siro.

 

Školovanje u Parizu, pored vojničkog i političkog obrazovanja, doprinelo je i uobličavanju njegovih političkih ideja. Učestvovao je kao oficir u francuskoj vojsci u Francusko-pruskom ratu. Pod pseudonimom Petar Mrkonjić borio se kao dobrovoljac u ustanku protiv osmanske vlasti u Bosni. Oženio se 1883. godine crnogorskom princezom Zorkom, ćerkom kneza Nikole sa kojom je imao petoro dece, uključujući i naslednika Aleksandra.

Posle Majskog prevrata 1903. godine izabran je za kralja Srbije. Кao monarh zalagao se za ustavno uređenje zemlje i građansku demokratiju, a bio je poznat po svojoj libelarnoj politici što je Кraljevinu Srbiju učinilo centrom za južnoslovensko ujedinjenje. Кralj Petar je bio vrhovni komandant pobedonosne srpske vojske u Balkanskim ratovima. Zbog starosti, 24. juna 1914. godine, preneo je kraljevska ovlašćenja na prestolonaslednika Aleksandra.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan