KRF: Gradonačelnik Novog Sada susreo se s predsednikom Grčke (FOTO)

KRF: Gradonačelnik Novog Sada susreo se s predsednikom Grčke (FOTO)

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević susreo se u nedelju na Krfu sa predsednikom Grčke Prokopisom Pavlopulosom, i tom prilikom istakao da će prijateljske veze i saradnja dveju zemalja biti unapređene i budućim bratimljenjem Novog Sada i Krfa.

Na ceremoniji koja je organizovana u čast proglašenja grčkog predsednika Prokopisa Pavlopulosa za počasnog građanina opštine Krf, gradonačelnik Novog Sada, koji s delegacijom grada boravi u poseti Krfu, povodom obeležavanja prisajedinjenja Jonskih ostrva Grčkoj 21. maja 1864. godine, imao je susrete i sa brojnim predstavnicima političkog i privrednog života Grčke, i opštine Krf.

Novi Sad i Krf su na korak do potpisivanja Sporazuma o prijateljskoj saradnji, i to bi uskoro trebalo da bude ozvaničeno u Novom Sadu, istakli su prilikom razgovora Miloš Vučević i gradonačelnik Krfa Konstantin Nikolouzos. Osim razvijanja saradnje u oblasti turizma i kulturnih, umetničkih i sportiskih sadržaja, Novi Sad i Krf će zajedno organizovati programe koji će doprineti očuvanju sećanja na istorijske događaje koji su povezali dva naroda, na boravak srpske vojske na Krfu i Petrovaradinsku bitku kod Novog Sada.

- Istorijski gledano, naše pobratimstvo traje već 300 godina. Danas možemo samo da ga formalizujemo, da ga produbimo, da mu damo nove mogućnosti da se razvija, kroz brojne kulturne i sportske sadržaje, ali i povezivanje i razmenu đaka i studenata, i saradnjom dva Univerziteta, i na druge načine kojima ćemo održati sećanja na naše slavne pretke. Istorijski trenutak Prvog svetskog rata u kome je srpska vojska boravila na Krfu, posle prelaska Albanije, i golgota koja ih je tu snašla, većini nas je poznat, ali tek direktnim suočavanjem sa spomenicima tog tragičnog i slavnog vremena, postajemo potpuno svesni svih strahota koje su zadesile našu vojsku i civile. Zato kad ovde dođete, niste više samo turista, već postajete i hodočasnik – istakao je gradonačelnik Novog Sada, i dodao:

- U godinama koje slede, u godinama u kojima će Novi Sad kao Evropska prestonica kulure 2021. godine, turistima iz celog sveta predstaviti svoje kulturno i istorijsko blago, želja nam je da istorijska sećanja iz Prvog svetskog rata, i stradanja srpskog naroda, budu što vidljivija kroz brojne sadržaje koje ćemo relizovati zajedno sa našim prijateljima iz opštine Krf, naglasio je Miloš Vučević.

Tokom posete Krfu, delegacija Grada Novog Sada položila je vence na Spomen obeležje prisajedinjenja Jonskih ostrva Grčkoj, i odala poštu stradalim srpskim vojnicima i regrutima koji su sahranjeni u "Plavoj grobnici", u vodama Jonskog mora. Sa prijateljima iz Krfskog društva grčko-srpskog prijateljstva, delegacija Grada Novog Sada obišla je i Srpsku kuću, muzej posvećen stradanju srpske vojske tokom povlačenja preko Albanije u Prvom svetskom ratu, 1915-1916 godine.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan