KRITIČNA MASA: Biciklistička vožnja i tribina u nedelju na Svetski dan bez automobila

KRITIČNA MASA: Biciklistička vožnja i tribina u nedelju na Svetski dan bez automobila

U toku je Evropska nedelja mobilnosti koja se završava Svetskim danom bez automobila, 22. septembra. Novosadska biciklistička inicijativa (NSBI) će ovaj dan obeležiti tradicionalnom vožnjom kroz grad.

Osim kolektivne vožnje ulicama Novog Sada, na programu će biti tribina na otvorenom prostoru (na platou ispred Spensa), kao i podela svetlosno-signalnih uređaja biciklistima.

Učešće biciklista u mobilnosti obeležićemo pedaliranjem iz Limanskog parka, pravcem Narodnog fronta, Fruškogorska, Bulevar despota Stefana, Balzakova, Bulevar cara Lazara, Bulevar Evrope, Futoška, Bulevar Mihajla Pupina, Žarka Zrenjanina, Stražilovska, Maksima Gorkog sa završetkom na platou ispred Spensa – navodi se u saopštenju Novosadske biciklističke inicijative. 

Oni poručuju sugrađanima da su ove godine u fokusu pešaci tako da, ukoliko nisu vozači, mogu da se priključe ovom događaju šetajući.

Dajte sve od sebe da ne koristite automobil. Šetajte, rolajte, pedalajte, trotinetajte, možete čak i na rukama da hodate – uporni su članovi NSBI u tome da se u bar na Svetski dan bez automobila koristi što više ekoloških prevoznih sredstava.

Skup je u 17 časova u Limanskom parku, a organizatori podsećaju da mrak rano pada i da je potrebno imati ispravna svetla na dvotočkašu kao i da su dobrodošli svi, "bez obzira na godine, pol, stanje ili model bicikla".

BICIKLISTI PITAJU GRAD: Nakon vožnje, na tribini, koja je planirana u 18 časova, učestvovaće predstavnici saobraćajne policije PU Novi Sad, gradske uprave za saobraćaj, a biće obrađene teme vezane za stradanja biciklista, analizu najčešćih situacija u kojima stradaju biciklisti u Republici Srbiji i gradu Novom Sadu, uslove za učešće biciklista u saobraćaju, stanje biciklističke infrastrukture u Gradu Novom Sadu, saobraćajna pravila vezana za učešće biciklista u saobraćaju, navodi se u saopštenju Centra za unapređenje bezbednosti saobraćaja.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan