Kritična masa: "Dan bez automobila 2023." i tribina "Biciklisti pitaju grad"

Kritična masa: "Dan bez automobila 2023." i tribina "Biciklisti pitaju grad"

U okviru Evropske nedelje mobilnosti EU info Point Novi Sad i Novosadska biciklistička inicijativa obeležiće Dan bez automobila u petak, 22. septembra, vožnjom bicikala koja počinje u 17 časova. 

Pod sloganom "uštedi energiju" dobrodošli su svi – na biciklu, skejtu, rolerima ili trotinetu kako bi zajedno pokazali da je Novi Sad lepši i zabavniji bez automobila i zagađenja, i kako bi poslali poruku da je bicikl odličan način da uštedimo energiju.

Kritična masa će već tradicionalno početi u Limanskom parku na Subinom platou (ugao Bulevar Oslobođenja i Narodnog fronta), a u saradnji sa Gradom Novim Sadom nakon vožnje na platou kod glavnog ulaza Sajma organizovana je tribina "Biciklisti pitaju grad" na kojoj građani imaju priliku da postave pitanja direktno predstavnicima grada, a koja se tiču biciklističkog saobraćaja i infrastrukture, bezbednosti biciklista, zakona i svih izazova koji se tiču nas i naših dvotočkaša.

Putanja Kritične mase uključuje i vožnju kroz Šekspirovu ulicu, Bulevar cara Lazara, Kej žrtava racije, Bulevar Mihajla Pupina, Jevrejsku, Bulevar oslobođenja, Bulevar Jaše Tomića, Rumenačku, a završiće se na platou ispred glavnog ulaza u Novosadski Sajam gde će se održati tribina.

Ove godine u fokusu je ušteda energije, a bicikl dokazuje da je kao prevozno sredstvo je idealan način da uštedimo energiju, bilo da je električna ili dobijena iz fosilnih goriva. 

Svetski Dan bez automobila se u okviru Evropske nedelje mobilnosti koja traje od 16. do 22. septembra, obeležava godinama unazad svakog 22. septembra. Gradovi širom sveta, a posebno Evrope sprovode različite mere i aktivnosti kako bi obeležili ovaj dan i pokazali svoje uspehe u prilagođavanju infrastrukture pešacima i biciklistima ali i smanjenje zagađenja u svojim sredinama. Neki od gradova na ovaj dan zatvaraju pojedine ulice za motorni saobraćaj pokazujući značaj proširenja pešačkih zona u gradovima, drugi podstiču građane da taj dan više voze bicikl, pešače i koriste javni prevoz.

Događaj organizuje Novosadska biciklistička inicijativa u saradnji sa EU info point Novi Sad i Omladinskim savezom udruženja OPENS u okviru programa "Mladi u Centru održive zajednice" koji se finansira od strane Gradske uprave za sport i omladinu – Kancelarije za mlade. Tribina se organizuje u saradnji sa Centrom za unapređenje bezbednosti saobraćaja a podržana je od strane Gradske uprave za saobraćaj i puteve.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan