KRITIČNA MASA: Novosadski biciklisti u subotu obeležavaju Svetski dan bez automobila

KRITIČNA MASA: Novosadski biciklisti u subotu obeležavaju Svetski dan bez automobila

Osim kolektivne vožnje ulicama grada, na programu i tribina o svakodnevnim problemima ljubitelja dvotočkaša.


Novosadska Kritična masa obeležiće 22. septembar, Svetski dan bez automobila ("Car free day") vožnjom kroz grad. Vožnja počinje u subotu u 17 časova u Limanskom parku, a završava se na Trgu slobode, nakon čega se održava tribina "Biciklisti pitaju grad".

- Najavljeno je sunčano vreme i pozivamo sve novosadske ljubitelje i ljubiteljke bicikala da nam se uz muziku pridruže na svojim dvotočkašima – poručuju organizatori.

Vožnja počinje u Limanskom parku u 17 časova, potom će se kolona kretati Bulevarom oslobođenja, Futoškom, ka Bulevaru Evrope i nazad preko Bulevara Jaše Tomića i Kisačke i završiti vožnju na Trgu slobode.


Nakon vožnje u 18 časova na Tribini mladih povodom Evropske nedelje mobilnosti biće organizovana tribina "Biciklisti pitaju grad" gde će prisutni moći da razgovaraju o svakodnevnim problemima biciklista, da saznaju nešto o bezbednosti biciklista i planovima za razvoj infrastrukture. U isto vreme moguće je pogledati izložbu Đorđa Markovića u Malom likovnom salonu. Biciklisti svoje dvotočkaše mogu zaključati u dvorištu Kulturnog centra gde će biti pod pod nadzorom.

Biciklistički događaj Kritična masa nastao je u San Francisku 1992. godine i prisutan je u celom svetu u različitim formatima. Novosadska Kritična masa pokrenuta je 2012. godine i održavala se svakog poslednjeg petka u mesecu, sa ciljem popularisanja korišćenja bicikla ili ukazivanja na probleme biciklista.


Od 2018. godine održava nekoliko puta godišnje na datume kao što su Dan planete Zemlje, Međunarodni dan bicikla ili Svetski dan bez automobila. Događaj je organizovan volonterski, učešće je besplatno i u vožnji može da učestvuje svako.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan