Kritična masa po prvi put otkazana

Kritična masa po prvi put otkazana

Poznata novosadska biciklistička vožnja najavljena za subotu 27. maj, otkazana je prvi put od početka održavanja 2013. godine. Kritična masa okuplja redovno više stotina svakodnevnih biciklista i tema ove vožnje trebalo je da bude nasilje u saobraćaju.

Novosadska biciklistička inicijativa je skup prijavila formalno 19. maja, uz najavu za 27. maj. Naknadni razvoj događaja, planirano održavanje političkih skupova i rast političkih tenzija uticao je na odluku organizatora da Kritičnu masu prvi put nakon decenije održavanja otkaže. 

Uprkos otkazivanju događaja, organizator navodi da će i dalje raditi sa srodnim organizacijama na zagovaranju suzbijanja nasilja u saobraćaju, čemu su naročito izložene ranjive grupe učesnika u saobraćaju, pešaci i biciklisti, kao i na promociji bezbednog bicikliranja. 

Organizatori navode da je Kritična masa od samog početka skup biciklista građanskog karaktera, namenjen ljudima koji koriste ili žele da koriste bicikl. Cilj vožnje je da promoviše bicikliranje kao jednostavan, efikasan, ekonomičan i ekoški prihvatljiv način kretanja u saobraćaju i da se ukaže na probleme i potrebe biciklista. 

Sledeće aktivnosti Novosadska biciklistička inicijativa planira na Svetski dan bicikla 3. juna, sinhronizovano sa drugim biciklističkim udruženjima.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan