Kritična masa u subotu poručuje: "Ne ostavljaj posao na pola"

Kritična masa u subotu poručuje: "Ne ostavljaj posao na pola"

Novosadska biciklistička inicijativa (NSBI) ovaj put organizuje Kritičnu masu u subotu, 22. aprila.

Vožnja će početi u 17 časova, iz Limanskog parka, kako bi "obeležili Dan planete Zemlje a ujedno i skrenuli pažnju na potrebu nastavka rekonstrukcije biciklističkih staza u Futoškoj ulici".

Prošle godine je završena rekonstrukcija dela biciklističke staze duž Futoške ulice i Futoškog puta. Iako je bilo reči da će se sredstva za nastavak rekonstrukcije naći u budžetu ove godine i radovi biti nastavljeni, to se nažalost nije desilo. Ovom vožnjom želimo da skrenemo pažnju na potrebu za nastavkom rekonstrukcije i podstaknemo nadležne gradske institucije da opredele sredstva za ovu namenu rebalansom budžeta u 2023. godini i da krajem godine započnu radovi na rekonstrukciji – poručuje NSBI. 

Zašto je Futoška toliko važna?

Novosadski biciklisti napominju da su u gradu koji "pretenduje da postane biciklistički grad", potrebna veća ulaganja u razvoj biciklističke infrastrukture.

Neki projekti su većeg prioriteta od drugih, međutim Futoška se pored Mosta slobode smatra izuzetno važnim projektom. Razloga za ovo je mnogo – ona predstavlja jedan od najvećih biciklističkih koridora u Novom Sadu koji spaja zapad i istok grada, povezuje Centar grada sa Novim naseljem, Sajmištem, Grbavicom i Telepom, pa dalje sa Veternikom i Futogom. Dnevno ovom trasom prođe na hiljade biciklista a posebnu važnost ima to što ova trasa završava u centru grada. Da bi podstakli građane da više koriste bicikl umesto automobila, potrebno je pružiti im adekvatnu infrastrukturu koja treba da bude ne samo ispravna, već i bezbedna. Osim toga, Novosadska biciklistička inicijativa još od 2011. godine zagovara rekonstrukciju ove biciklističke staze, da bi ista bila započeta tek 2021. Iz svih pomenutih razloga, definitivno je da staza duž Futoške i Futoškog puta treba da bude prioritet u obnoviističe NSBI.

Trasa Kritične mase

Polazak sa platoa Mitra Subotića Sube, izlazak kroz park na Narodnog fronta, dalje kretanje ulicama Balzakova, Bulevar cara Lazara, Bulevar Evrope, Radomira Raše Radujkova, Bulevar Jovana Dučića, Bate Brkića, Futoški put, Futoška, Jevrejska, sa završetkom na Pozorišnom trgu.


Za učešće se možete prijaviti OVDE.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan