Kritična situacija Apoteke "Novi Sad": Na rafovima nema lekova

Kritična situacija Apoteke "Novi Sad": Na rafovima nema lekova

Sindikat Novosadske apoteke upozorava na kritičnu situaciju. Nedostaju i medikamenti sa "pozitivne liste".

Stanje u našoj ustanovi nikada nije bilo teže, lekova gotovo da i nemamo, a dobar deo radnika koji još uvek nije našao bolji posao čeka drugi krug otpremnina nadležnog ministarstva, pa da nas i oni napuste, upozoravaju iz Sindikata Apoteke "Novi Sad" ocenjujući situaciju u kojoj se ova zdravstvena institucija našla.

U sindikatu, takođe, ne isključuju mogućnost da radnici ove ustanove izađu na ulicu i tako upozore na kritičnu situaciju koju novosadski apotekari dele sa nizom državnih apotekarskih ustanova. Oni su se pre više od godinu dana našli u teškoj situaciji kada su ostavljeni da se izdržavaju od prodaje lekova.

- Sada retko dobijamo i lekove sa pozitivne liste, tako da su i pacijenti, posebno oni stariji, i oni u prigradskim mestima koji nemaju više apoteka, u ozbiljnom problemu – jasni su u sindikatu. - Kada nam je račun u blokadi, a to je vrlo često, ne stižu ni najvažniji lekovi, tako da je situacija teža nego ikada. Razgovori sa gradskim vlastima već dosta dugo traju, i redovno se održavaju. Mislimo da bi spas bilo jedino privatno partnerstvo, ali pitanje je hoćemo li uspeti da ga nađemo i dočekamo.

Apoteka "Novi Sad", inače, nije direktan budžetski korisnik, odnosno ne dobija srestva iz gradskog budžeta, tako da je ograničena mogućnost da gradske vlasti diretno pomognu. Zbog ovakve situacije, i zbog isplaćivanja samo polovine mesečne zarade, ustanovu je u poslednjih godinu dana napustilo šezdesetak radnika koji su uzeli otpremnine.

- Čuje se da bi do kraja godine trebalo da bude i drugi krug ovog programa, tako da bi od nas oko 120 preostalih radnika, mnogi mogli i da odu – kažu u sindikatu.

Ovo za novosadske apotekare neće biti novost, jer su radnici ove ustanove već dva puta protestovali, nakon čega su usledili razgovori sa gradskim vlastima. Rešenje problema najavio je i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

PRODAJNA MREŽA: Apoteka "Novi Sad" ima mrežu od 30 apoteka u Novom Sadu, ali što je za građane mnogo važnije i u gotovo svim prigradskim naseljima. Ukoliko se ove apoteke ugase, kako kažu upućeni, mnogo građana će imati problema sa nabavkom lekova.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan