Krizni štab doneo nove mere: Za ulazak stranaca u Srbiju, od 20. decembra obavezan PCR test

Krizni štab doneo nove mere: Za ulazak stranaca u Srbiju, od 20. decembra obavezan PCR test

Aktuelne mere za suzbijanje epidemije korona virusa ostaće na snazi do petka, 18. decembra.

Od 20. decembra sve do, najverovatnije, 10. januara sledeće godine svi strani državaljani koji ulaze u Srbiju moraće da imaju negativan PCR test, piše "Blic".

Što se tiče naših građana koji dolaze iz inostranstva, Ustav im garantuje da mogu da dođu. Ako nemaju PCR test, moraće da budu u kućnoj izolaciji 10 dana, koju mogu da prekinu ukoliko urade PCR test i ako se pokaže da je negativan – rekla je dr Darija Kisić Tepavčević

Ona je dodala da postojeće mere, uvedene pre desetak dana, daju rezulatate, to najbolje odražavaju korona brojke koje su u padu poslednjih dana, ali to nije dovoljno da bi neke mere bile ukinute. Naprotiv, kriva se, što bi rekli epidemiolozi, zaravnila ali visoko, što znači da i dalje imamo nekoliko hiljada zaraženih dnevno.

Uz to, praznični period pred nama predstavlja i veći rizik za širenje zaraze, zbog okupljanja, kao i zbog dolaska naših ljudi iz inostranstva, prenosi "Blic".

Dosadašnja mera – da svi ugostiteljski i većina trgovinskih objekata radi do 17 časova, a da vikendom ne radi, produžena je do petka, 18. decembra, a potom će se, na novoj sednici Kriznog štaba, odlučivati da li će one biti pooštrene.

Podsetimo, Krizni štab je prethodno zasedao u petak, kada je odlučeno da se sačeka da prođe vikend kako bi se ponovo razmotrila epidemiološka situacija i donele mere adekvatne trenutnoj situaciji.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Tatjana

  pre 608 dana i 21 sat

  Da li test PCR za Srbiju je validan od dana vadjenja brisa ili od casa kada dobijemo rezultat ?hvala

  Oceni komentar:
  0
  1