KRIZNI ŠTAB: Mere ostaju, evo ko ne bi smeo da se vakciniše

KRIZNI ŠTAB: Mere ostaju, evo ko ne bi smeo da se vakciniše

Imunolog Srđa Janković je na današnjoj konferenciji za novinare nakon sednice kriznog štaba izjavio da se ne smeju vakcinisati oni koji su imali alergiju na samu vakcinu ili na nešto što je u njoj, ili osobe sklone teškim alergijama.

Teške alergije su anafilaktički šok, generalizovani osip, a blage alergijske reakcije tu ne spadaju – dodao je Janković.

Na pitanje da li alergični na penicilin mogu da se vakcinišu, jer su pojedini građani vraćani sa vakcinacije kineskom vakcinom zbog toga, imunolog je izjavio da "samo po sebi alergija na penicilin nije isto što i sklonost težim alergijskim reakcijama".

Ne postoji prepreka da se osobe ne vakcinišu ako su alergične, jer se u proizvodima ne koriste penicilinski antibiotici – objasnio je doktor, a preneo N1.

Osobe koje znaju da su trudne se ne vakcinišu

Dr Janković je kazao da nijedna od dostupnih vakcina nije ispitana na trudnicama pa se njima ne preporučuje da je prime.

Ne može da se savetuje trudnicama, osobe koje znaju da su trudne se ne vakcinišu. Bile su neke osobe koje su se vakcinisale, a nisu znale da su trudne, ali nije bilo neželjenih dejstava. Što se tiče planiranja trudnoće, besmislene su izjave pojedinih da treba čekati godinu dana ili plašenje da ko se vakciniše neće moći da ostane u drugom stanju, sve preporuke kažu da ima smisla odložiti planiranje trudnoće dok prođe period vakcinacije, taj mesec i ništa više – rekao je Janković.

Nema zastoja u isporuci vakcina 

Epidemiolog Tiodorović je rekao da u ovom trenutku nemamo zastoj u isporuci vakcina i da sve ide kako je i predviđeno.

Bićemo u u situaciji da ćemo morati da obezbedimo "Fajzerovu" vakcinu onima koji su primili prvu dozu da da prime i drugu. Normalno je da se obezbedi veća količina onih vakcina za koje je iskazano veće interesovanje. Kinezi nam mogu ispostaviti milion doza svakog meseca rekao je.

Šta je dr Janković kazao o tome da li će biti problema za one koji planiraju putovanja u Evropu, a koji su primili rusku vakcinu "Sputnjik V" ili kinesku "Sinofarm", pročitajte na sajtu N1.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan