KRIZNI ŠTAB: Situacija se ubrzano smiruje, popuštanje mera prvo u kulturi

KRIZNI ŠTAB: Situacija se ubrzano smiruje, popuštanje mera prvo u kulturi

Epidemiološka situacija se u mnogim gradovima u Srbiji nedvosmisleno i ubrzano smiruje, izjavili su epidemiolozi dr Darija Kisić Tepavčević i dr Predrag Kon na konferenciji za novinare Kriznog štaba za suzbijanje korona virusa.

Kisić Tepavčević je rekla da su se u mnogim gradovima stekli uslovi za ukidanje prethodno proglašene vanredne situacije, i navela je primere Kruševca i Šapca u kojima danas nije potvrđen nijedan novi slučaj zaraze.

Ukupan procenat pozitivnosti u Beogradu i Nišu bio je jedan odsto, u Kragujevcu dva odsto, u Novom Sadu i Kraljevu tri odsto... Vidimo stabilizaciju s trendom pada za koji se nadamo da će se održati u narednom periodu – rekla je Kisić Tepavčević ističući da je neophodno i dalje se pridržavati svih preventivnih mera, jer su one, kako je rekla, dale efekte i doprinele stabilizaciji situacije, piše N1.

Predrag Kon se posebno osvrnuo na Beograd gde se situacija, prema njegovim rečima, nedvosmisleno i ubrzano smanjuje. Objasnio je i da je danas registrovan nešto veći broj novoobolelih, jer se manje ljudi dolazi na preglede tokom vikenda, pa se samim tim i manje njih testira.


Upozorio je, međutim, da su pred nama rizične situacije – povratak studenata u univerzitetske centre, početak školske godine i povratak turista sa letovanja u inostranstvu.

Moram da izrazim vrlo jasno zašto je važno da budemo u što boljoj situaciji pred početak školske godine – važno je jer će tada kasnije da uđe virus u škole. Zbog toga sam za kočenje brzog otvaranja i popuštanja – kazao je Kon, ali je dodao i da će kultura imati prioritet kada je reč o otvaranju.

Održavače se (broj novoobolelih) između 100 i 200 još nekoliko dana, tek kasnije kad padne ispod sto (sledi otvaranje), to je moja preporuka tvrda. Ali ništa ni ne može da počne da radi dok se ne obavi dezinfekcija, tako da će se to ujednačiti taman neposredno pred polazak u školu – dodao je on.

Kisić Tepavčević je rekla da se, ukoliko se silazni trend nastavi narednih dana, može očekivati popuštanje određenih mera, pre svega u vezi sa kulturnim dešavanjima, prenosi N1.

Oceni vest:
1
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan