"KROV NAD GLAVOM": Novosadski javni izvršitelj Masnikosa nezakonito izbacuje dva penzionera na ulicu

"KROV NAD GLAVOM": Novosadski javni izvršitelj Masnikosa nezakonito izbacuje dva penzionera na ulicu

Javni izvršitelj iz Novog Sada Vujadin Masnikosa nezakonito pokušava da sprovede izvršenje na kući koja nije u vlasništvu izvršnog dužnika, saopštila je danas Združena akcija "Krov nad glavom".

Kako se navodi u saopštenju, Masnikosa je zakazao drugu javnu prodaju kuće roditelja izvršnog dužnika za 6. avgust ove godine iako je upoznat sa činjenicom da izvršni dužnik nije nosilac prava svojine.

– Pre godinu i po dana Masnikosa je sastavio službenu belešku u kojoj je sâm priznao da javnu prodaju nepokretnosti nije moguće zakazati. Naime, tad je došlo do sporazumnog raskida ugovora o poklonu nepokretnosti između izvršnog dužnika i njegovog oca, pa izvršenje nije bilo moguće sprovesti na taj način – kažu u Združenoj akciji. 

Sve je, dodaju aktivisti, počelo tako što je izvršni dužnik, zajedno sa kumom, izgubio sudski spor u kojem je sudija Apelacionog suda u Novom Sadu ustanovio da su on i kum bili u usmenom ortakluku po pravilima građanskog Zakonika Kraljevine Srbije i Austrijskog građanskog zakonika iako je dužnik imao dokaz iz APR-a da vodi preduzetničku radnju. 

Pored ove presude, Masnikosa se i poziva i na još jednu presudu Osnovnog suda iako je predmet tog spora bila potpuno druga nepokretnost, a ne ona koja je predmet prodaje, navodi se u saopštenju.

– Nelogičnostima u radu institucija i ovog javnog izvršitelja nije kraj. Masnikosa, koji je ujedno i zamenik predsednika Komore javnih izvršitelja i član njenog Izvršnog odbora, prvu javnu prodaju zakazao je iako o njoj nisu obavešteni svi suvlasnici predmetne nepokretnosti – dodaju iz Združene akcije "Krov nad glavom", uz napomenu da neblagovremeno preduzimanje radnji i određivanje predmeta izvršenja koji su izuzeti od izvršenja spadaju u teže disciplinske mere, za koje se može izreći privremena ili trajna zabrana rada.

Izvršni dužnik je, dodaje se u saopštenju, sve vreme podnosio zahteve za otklanjanje nepravilnosti, ali bez rezultata. U slučaju da javni izvršitelj ne odustane od prodaje kuće, izvršni dužnik planira da podnese krivičnu prijavu protiv ovog javnog izvršitelja, napominju u ZA.

– Navedeni propusti i kršenje zakona neće nas začuditi ako znamo da je, kao član Komisije za imenovanje izvršitelja pri Ministarstvu pravde 2014. godine, Masnikosa bio u sukobu interesa jer je pokušao da zaposli svoju sestru, njenog verenika i koleginice iz kancelarije. Od 2011. godine, kad je institucija javnih izvršitelja uvedena, do danas nebrojeno puta je pokazano da su javni izvršitelji privatnici kojima je cilj isključivo sticanje što većeg profita. Ozloglašeni novosadski javni izvršitelj Vujadin Masnikosa samo u 2020. godini zaradio je 38 miliona dinara, što se može proveriti u finansijskom izveštaju na sajtu APR-a – kaže se u saopštenju "Krova nad glavom", te zahteva od javnog izvršitelja Vujadina Masnikose da pod hitno uvaži zahtev za otklanjanje nepravilnosti i otkaže javnu prodaju kuće koja nikad nije ni trebalo da se oglasi za prodaju.

Oceni vest:
4
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Iznogud

  pre 854 dana i 18 sati

  Treba mu zabraniti trajno rad. Brod mu nije ravan koliko novca ima...

  Oceni komentar:
  0
  9