Kroz projekat "Čista Srbija" NS konačno dobija Centralni prečistač otpadnih voda?

Kroz projekat "Čista Srbija" NS konačno dobija Centralni prečistač otpadnih voda?

Grad Novi Sad nalazi se među 14 lokalnih samouprava koje su obuhvaćene prvom fazom programa "Čista Srbija", a u pitanju je najveći pojedinačni projekat ulaganja u komunalnu infrastrukturu u istoriji našeg grada.

Kako javljaju iz PR službe Grada, projekat "Čista Srbija" predstavlja nacionalni projekat izgradnje i rekonstrukcije komunalne infrastrukture za čije je sprovođenje nadležno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i koji se finansira u celosti iz sredstava budžeta Republike Srbije, a koji je koncipiran na osnovu potrebe za povećanom ekološkom zaštitom životne sredine.

Investicije obuhvaćene projektom "Čista Srbija" od izuzetnog su značaja za sve građane Novog Sada i sredinu u kojoj žive, jer je kontrolisano odvođenje otpadnih voda i njihovo prečišćavanje jedan od najefikasnijih načina očuvanja prirodnih resursa i zaštite vodotokova od zagađenja. Finansijska sredstva obezbeđena ovim projektom biće uložena u izgradnju kanalizacione mreže, ali i u rekonstrukciju postojeće kanalizacione mreže u nekoliko gradskih naselja. Ono što je naročito značajno za naš grad jeste to što će kroz isti projekat biti konačno realizovana i izgradnja Centralnog gradskog prečistača otpadnih voda, čime će najzad biti rešen višedecenijski problem tretiranja otpadnih voda i zagađenja rečnih tokova, obećavaju iz Gradske kuće.

Dunav će, zahvaljujući ovom projektu, u skoroj budućnosti primati samo prerađene i čiste otpadne vode, čime će se obezbediti zdravije okruženje za buduće generacije Novosađana. Realizacija projekta "Čista Srbija" počinje baš u našem gradu u subotu 9. oktobra i to izgradnjom kanalizacionog sistema u Kisaču i Čeneju, čime će problem pražnjenja i izlivanja septičkih jama uskoro postati prošlost za stanovnike ovih prigradskih naselja, navodi se u saopštenju iz Kabineta gradonačelnika.

Radovi će najpre početi u Kisaču i to u Ulici Masarikovoj, kao i na raskrsnici ulica Slovačka i Dr Janka Gombara, a tokom izvođenja radova po potrebi će doći do privremene obustave saobraćaja, o čemu će građani blagovremeno biti obavešteni. U naselju Čenej će, sem fekalne kanalizacije, biti izgrađeno i separatno postrojenje za preradu otpadnih voda, dok će otpadne vode Kisača poveznim cevovodom, izgrađenim u prethodnom periodu, biti odvođene do prečistača u Rumenki.

Izgradnja kanalizacione mreže u Kisaču i Čeneju predstavlja još jedan dokaz da je ulaganje u razvoj komunalne infrastrukture jedan od glavnih prioriteta Grada Novog Sada, sa posebnim akcentom na to da se problem otpadnih voda prvenstveno rešava u prigradskim naseljima, kako bi se na taj način unapredio komunalni standard u ovim sredinama, pojašnjava PR služba Grada.

Oceni vest:
8
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan