KUBANSKA VAKCINA: Kvalitetniji život obolelih od raka pluća

KUBANSKA VAKCINA: Kvalitetniji život obolelih od raka pluća

Od deset pacijenata koji se leče kubanskom vakcinom u Institutu za plućne bolesti Vojvodine, njih šestoro je stabilno i kod njih je u toku terapija održavanja, jedan pacijent je nedavno započeo terapiju, a kod troje obolelih došlo je do progresije bolesti.

U Institutu kažu da su, s obzirom na prirodu i težinu bolesti, zadovoljni ovim rezultatima, kao i podnošenjem terapije i kvalitetom života pacijenata u toku aplikacije leka.

U decembru prošle godine, Institut za plućne bolesti Vojvodine dobio je doze kubanske vakcine "cimavaks", a prve terapije obolelih počele su u januaru 2016. godine. Da bi pacijent bio uključen u program lečenja "cimavaksom", treba da ima dijagnozu adenokarcinoma pluća četvrtog stadijuma i da nema metastaze na mozgu. Osim toga, uslov za početak terapije je i da pacijenti nisu bili podvrgnuti nekom vidu lečenja, odnosno da lečenje započinju uz kubansku vakcinu.

Načelnica odeljenja za hemioterapiju Klinike za pulmološku onkologiju internista-onkolog docent dr Daliborka Bursać kaže da pacijenti koji dobijaju kubansku vakcinu "cimavaks" imaju između 52 i 78 godina i da su oba pola.

- U programu je deset pacijenata, s tim što je deseti uključen u program od pre dve sedmice. Kubanska vakcina je za njih prva linija lečenja i dobijaju je oni koji nisu bili uključeni u neki tretman ili hemioterapiju. Šest pacijenata koji su sada stabilni dobijaju samo „cimavaks“. S obzirom na stanje i težinu bolesti, dobar je rezultat što je njih šestoro reagovalo, tako da su sada samo na terapiji održavanja kubanskom vakcinom. Zadovoljni smo i podnošenjem terapije i kvalitetom života u toku aplikacije leka – kaže za "Dnevnik" docent dr Daliborka Bursać.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan