KUBANSKA VAKCINA: Kvalitetniji život obolelih od raka pluća

KUBANSKA VAKCINA: Kvalitetniji život obolelih od raka pluća

Od deset pacijenata koji se leče kubanskom vakcinom u Institutu za plućne bolesti Vojvodine, njih šestoro je stabilno i kod njih je u toku terapija održavanja, jedan pacijent je nedavno započeo terapiju, a kod troje obolelih došlo je do progresije bolesti.

U Institutu kažu da su, s obzirom na prirodu i težinu bolesti, zadovoljni ovim rezultatima, kao i podnošenjem terapije i kvalitetom života pacijenata u toku aplikacije leka.

U decembru prošle godine, Institut za plućne bolesti Vojvodine dobio je doze kubanske vakcine "cimavaks", a prve terapije obolelih počele su u januaru 2016. godine. Da bi pacijent bio uključen u program lečenja "cimavaksom", treba da ima dijagnozu adenokarcinoma pluća četvrtog stadijuma i da nema metastaze na mozgu. Osim toga, uslov za početak terapije je i da pacijenti nisu bili podvrgnuti nekom vidu lečenja, odnosno da lečenje započinju uz kubansku vakcinu.

Načelnica odeljenja za hemioterapiju Klinike za pulmološku onkologiju internista-onkolog docent dr Daliborka Bursać kaže da pacijenti koji dobijaju kubansku vakcinu "cimavaks" imaju između 52 i 78 godina i da su oba pola.

- U programu je deset pacijenata, s tim što je deseti uključen u program od pre dve sedmice. Kubanska vakcina je za njih prva linija lečenja i dobijaju je oni koji nisu bili uključeni u neki tretman ili hemioterapiju. Šest pacijenata koji su sada stabilni dobijaju samo „cimavaks“. S obzirom na stanje i težinu bolesti, dobar je rezultat što je njih šestoro reagovalo, tako da su sada samo na terapiji održavanja kubanskom vakcinom. Zadovoljni smo i podnošenjem terapije i kvalitetom života u toku aplikacije leka – kaže za "Dnevnik" docent dr Daliborka Bursać.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bebe bez struje elektrovojvodina betanija sahrane raspored sahrana novi sad radosne vesti opens distrikt Elektrodistribucija Novi Sad novosadsko porodilište servisne informacije JKP Vodovod i kanalizacija almaško groblje horoskop grad novi sad raspored sahrana i ispraćaja jkp lisje novorođenčad lisje bez vode policija isključenje vode servisne informacije novi sad opens 2019 isključenja struje sahrane novi sad gradsko groblje havarija na vodovodu štrand Spens