Kućni testovi na korona virus stigli u apoteke u Srbiji, cena oko 1.300 dinara

Kućni testovi na korona virus stigli u apoteke u Srbiji, cena oko 1.300 dinara

Kućni testovi na korona virus stigli su u apoteke u Srbiji i moguće je da će već danas biti pušteni u prodaju.

Jasminka Bjeletić iz Apoteka Beograd kaže za Novu.rs da ovi testovi vrlo jednostavno rade, da imaju jasno uputstvo i mogu da budu zamena za PCR test.

Mi smo danas naručili testove za utvrđivanje prisustva korona virusa, takozvane kućne testove. Sada štampamo upustva za svako pojedinačno pakovanje i oni će biti u prodaji od ovog popodneva u oko 40 naših ustanova Apoteke Beograd. Cena je 1.296 dinara – rekla je Bjeletić.

Kako navodi, testovi su vrlo osetljivi, oko 98 odsto. Proizvođač je firma iz Južne Koreje, a Agencija za lekove Republike Srbije je odobrila ovaj test.

Jasminka Bjeletić objasnila je i kako se radi ovaj kućni test na koronu.

Uz njega ide jesnostavno uputstvo – uzima se bris iz nosa štapićem, na slici je pokazano koliko duboko treba da se stavi štapić u nos, koliko da se zadrži, a zatim se štapić stavi na pločicu. Ako se pojave dve crte, znači da je test pozitivan i on ne može da bude lažno pozitivan – ako je pozitivan, zaraženi ste. A ako je negativan, ne mora da znači da niste zaraženi, to kaže i upozorenje na testu. Moguće je u tom slučaju da ste zaista negativni, ali i da nije prikupljeno dovoljno materijala za test –kaže Bjeletić i ističe da je test najbolje raditi drugi, treći dan od pojave simptoma.

Ona je objasnila i da li, na osnovu svega ovoga, kućni test možemo da doživimo kao zamenu za PCR test.

Apsolutno. I cena je znatno povoljnija. Ovaj test će sigurno olakšati pacijentima da na vreme saznaju da li imaju kovid, posebno kada krenu i druge obične virusne infekcije. Moći će lako i brzo da znaju da li je reč o kovidu ili običnom virusu, tj. prehladi – zaključuje sagovornica portala Nova.rs.

Podsećamo, u utorak je Vlada Srbije usvojila odluku da će PCR testovi na lični zahtev od 1. januara poskupeti za 50 odsto.

Oceni vest:
3
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Lili

  pre 719 dana i 10 sati

  Zarada super prvo maske pa sad testovi.

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Nane im autokratske

  pre 718 dana i 22 sata

  Što bi dežela nešto plaćala - ako može tebe da natera na to?
  Vremenom će i najgluplji građani shvatiti koliko ih lažu državni mediji - koje sada dodatno nagrađujemo povećanjem pretplate.
  Iste one pretplate za koju su nam obećali da će je potpuno skinuti sa građana.
  Ovo me podseća na onu situaciju - siluju ti nekog i još te teraju da to gledaš.

  Oceni komentar:
  0
  1