KUD-ovi u Novom Sadu: Kompletan adresar i ponuda

KUD-ovi u Novom Sadu: Kompletan adresar i ponuda

Pogledajte adresar i opis novosadskih kulturno umetničkih društava, u kojima možete naučiti da igrate folklorne igre, pevate u horu, svirate neki od instrumenata...


KUD "SVETOZAR MARKOVIĆ"

U Šumadijskoj 6 a smešteno je kulturno-umetničko društvo "Svetozar Marković" koje je prošle godine proslavilo 75 godina postojanja i uspešnog rada. Jedno je od najstarijih i najtrofejnijih KUD-ova u Srbiji.

Svoju aktivnost ostvaruje kroz mnogo sekcija: brojne folklorne sekcije različitih uzrasta, žensku pevačku grupu, hor, narodni orkestar, veliki tamburaški orkestar, dečiji orkestar, kao i kroz nekoliko škola. Danas se u KUD-u okupljaju deca svih uzrasta, od najmlađih osnovaca, srednjoškolaca, studenata, do radnika i penzionera.

Imaju brojne nastupe u zemlji i širom sveta, a osvajaju nagrade i priznanja na festivalima. Kontaktirati ih možete i putem brojeva telefona 021 452 533 i 021 421 823.


AKUD "SONJA MARINKOVIĆ"

Akademsko kulturno-umetničko društvo "Sonja Marinković" osnovano je na Univerzitetu u Novom Sadu 1962. godine. Danas je jedno od najkvalitetnijih amaterskih kolektiva u našoj državi, o čemu svedoče i najviša svetska i državna priznanja sa brojnih festivala i takmičenja.


Sa ponosom ističu rad Orkestra harmonika koji je višestruki evropski i svetski prvak u svim takmičarskim kategorijama, a diče se i i velikim dostignućima Folklorne umetničke celine koja je organizovana kroz veliki broj članova, počevši od onih najmlađih, preko onih u mlađim, starijim dečijim, pripremnim sastavima, da bi na kraju krunisali svoj rad i stečena znanja u izvođačkom sastavu koji je reprezentacija i ponos celog

AKUD-a. Većinu članova AKUD-a čine studenti ili budući studenti koji su organizovani kroz deset sekcija. Sa poštovanjem ističu i rad članova rekreativnih i veteranskih umetničkih celina.

Adresa na kojoj se nalazi "Sonja" je Dr Vladimira Perića-Valtera 3, a brojevi telefona su 021 450 798, 021 458 022 i 066 045 803.


FOLKLORNO UDRUŽENJE "VELIKO KOLO"

Ovo folklorno udruženje Novosađanima je možda najpoznatije po tome što je 2015. godine u Novom Sadu organizovalo i realizovalo najveće kolo na svetu – Kolo za Ginisa. ali i po festivalu igre i muzike "Zov ravnice".

U okviru škole folklora imaju vrtićke grupe u objektima Radosnog detinjstva, potom dečije sastave, pripremni i izvođački sastav i, na kraju, veteranski sastav. Za one bez iskustva, imaju i grupu za odrasle početnike. Pored folklornih grupa, imaju i narodni orkestar.


Njihove prostorije nalaze se na Novom naselju, u Veterniku i Sremskoj Kamenici, a brojevi telefona su 062 824 76 58 i 064 275 36 37.


KUD "ŽELEZNIČAR" I FOLKLORNI ANSAMBL "VILA"

Folklorni ansambl "Vila", na adresi Jovana Cvijića 7, postoji od 1998. godine, a pripada Srpskom kulturno - umetničkom društvu "Železničar", koje je osnovano 1934. godine od strane Bačke eparhije.

Pored izvođačkog ansambla, imaju i predizvođački i pripremni sastav, dečiji izvođački ansambl, mlađi dečji sastav i školicu folklora koja svojim radom obuhvata decu nižih razreda osnovnih škola u Novom Sadu i bližoj okolini. Na festivalima folklornih ansambala osvajaju plakete.

Program Ansambla baziran je na srpskoj narodnoj tradiciji - narodnim igrama, pesmama i običajima i materijalnoj kulturi iz svih krajeva u kojima živi srpski narod, a u program su takođe uključene igre i drugih naroda koji žive u Srbiji.

Zanimljivo je da se svi ansambli u KUD-u Železničar zovu Vile: tamburaški orkestar, igrački sastav, narodni orkestar, etno filharmonija, hor, kamerni sastavi koji neguju klasični repertoar, studio za savremenu igru, flamenko-plesački i muzički deo.

SKUD "Železničar" u svoje redove prima sve zainteresovane koji žele da se učlane u društvo, od predškolskog uzrasta (tri godine), pa do penzionerskog.


KUD "NERA"

KUD "Nera" je osnovan novembra ne tako davne 2011. godine u jednom od najstarijih delova grada Novog Sada, na Salajci.

Ima rekreativnu i dečiju grupu, sa tendencijom da se širi i formira i nove grupe – izvođačku, pripremnu, veteransku itd. Grupe koje za sada postoje su aktivni učesnici mnogih manifestacija i festivala širom Srbije. Dakle, svako ko dođe ima priliku da obuje opanke i nošnju, stavi dukate, stane u polukrug i zaigra naše tradicionalne korake.

Ovde ističu da nije bitno da li ste ikad igrali, ili samo imate želju za tim, tu ste prihvaćeni oberučke, bez prekih pogleda, podsmevanja ili ruganja. Postajete odmah deo ekipe i pored igračkog umeća stičete i prijatelje.

Adresa KUD-a je Šajkaška 26, a broj telefona 063 82 43 794.


MAĐARSKI KULTURNI CENTAR "PETEFI ŠANDOR"

MKC "Petefi Šandor" nalazi se na naselju Telep, a postoji već 71. godinu, kroz koje neguje tradiciju i kulturu mađarske nacionalne zajednice.

Ima mnogobrojne sekcije za članove svih uzrasta, među kojima su folklor, slikarstvo, ručni radovi, gluma, mešoviti hor...


SLOVAČKI KUD "PAVEL JOZEF ŠAFARIK"

Slovačko kulturno-umetničko društvo "Pavel Jožef Šafarik" postoji preko 100 godina, od 1920. godine, što ga čini jednim od najstarijih društava u Novom Sadu i Vojvodini.

U okviru igračke sekcije, imaju folklorni ansambl i dečiji folklorni ansambl. U okviru pevačke sekcije organizovane su devojačka, momačka i ženska pevačka grupa, kao i mešoviti hor. Pored toga, imaju muzičku i pozorišnu sekciju.

Ovo je centar za razvijanje i unapređivanje kulture i tradicije novosadskih Slovaka. Da bi neko postao član Slovačkog kulturnog centra Pavel Jozef Šafarik iz Novog Sada ne mora prolaziti kroz ikakve konkurse. Ne mora se ni istaknuti kao dobar igrač, pevač ili glumac. Čak ne mora biti ni Slovak i perfektno govoriti slovački.

Adresa KUD-a je Vuka Karadžiča 2, a brojevi telefona su 021 524 459 i 021 661 5 315.


RUSINSKO KULTURNO PROSVETNO DRUŠTVO "MATKA"

Rusinski kulturni centar u Novom Sadu nalazi se u Jovana Subotića 8. Osnovan je 1945. godine, sa ciljem očuvanja i negovanja kulturnog nasleđa i tradicije Rusina u Vojvodini, kao i ostalih vojvođanskih naroda.

Prvo je osnovan KUD "Maksim Gorki" koji je prošao različite forme i promene. Koristi se naziv Rusinski kulturni centar, a sem folklora, postoje i druge sekcije, orkestar, hor, dramski studio...Takođe, tokom čitave godine u okviru Kluba amatera organizuju različita multimedijalna dešavanja na rusinskom, srpskom i engleskom jeziku.

Kontakt broj telefona je 064 25 80 818.

 

Oceni vest:
10
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Momir

  pre 478 dana i 14 sati

  Zašto niste nabrojali i ostala folklorna društva sa teritorije grada Novog Sada , većina nas je mnogobrojnija od ovih gore navedenih ???

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Rediteljka

  pre 18 dana i 15 sati

  U AKUD "Sonja Marinković" ima i dramski studio preko 40 godina! Na svim festivalima u regionu osvajamo nagrade i imamo pozorišni festival FAPS.

  Oceni komentar:
  0
  0