Kuda putuju Novosađani za praznike i zimski raspust

Kuda putuju Novosađani za praznike i zimski raspust

Kako se približavaju novogodišnji i božićni praznici, tako se čuju obavezna pitanja: "Gde ćeš za Doček?", "Ostaješ li u Novom Sadu za praznike?", "Idete li na zimovanje?"... Zanimalo nas je koliko naši sugrađani zaista putuju u ovo doba godine i koje su im omiljene zimske i praznične destinacije.

Prema iskustvu turističke agencije Tango Travel, stiče se utisak da Novosađani vole da putuju i koriste svaki neradan dan kao priliku za putovanje. Trenutno su im najtraženiji aranžmani Božićni vašari u Beču, Zagrebu ili u kombinaciji tri božićna vašara od jednog ili više dana.

 

Trenutno je u ponudi Božićni market u Beču u više termina, ali je najveći događaj od 20.12 - 22.12. 2019, pa je taj termin i najtraženiji. Cena je povoljna - samo 30 evra bez noćenja i 59 evra sa noćenjem. Programom je predviđena poseta tržnog centra Parndorf, koji je veoma poznat u Evropi po radnjama svetskih robnih marki (Adidas, Nike, Reebok, Desigual, Armani....) i panoramsko razgledanje Beča (Opera, zimska rezidencija Habzburgovaca, Hofburg, Trg Marije Terezije, Parlament, gradska kuća, Univerzitet, Zavetna crkva, Berza...).

Takođe, ništa manje nije tražen i program 3B - Tri Božićna vašara u tri dunavske prestonice (Budimpešta - Beč – Bratislava). Termin je 19.12 – 23.12.2019. godine, a cena 96 evra sa dva noćenja sa doručkom. Program je vrlo sadržajan: u Budimpešti (u kojoj se, zapravo, kriju tri grada: Pešta, Budim i stari Budim) putnike čeka panoramska vožnja kroz grad, te obilazak najužeg centra grada sa posetom trgu VÖRÖSMARTY, gde se nalazi najpoznatiji božićni vašar. Sledi uživanje u otkrivanju čari božićnog duha uz kuvano vino i otkrivanje bisera romaničke, gotičke, barokne i neoklasične arhitekture, a nakon toga slobodno vreme za idividualne aktivnosti ili individualna šetnja Vaci ulicom, Srpskom ulicom i odlazak do Srpske crkve. Zatim se odlazi do banjskog mesta Mošonmađarovar koje se nalazi na tromeđi Mađarske, Slovačke i Austrije, gde se noći, a sutradan odlazi na celodnevni izlet u Beč.

 


Tokom panoramske vožnje otkrivanje palata i zgrada koje su zidane za velikane koji su oblikovali Evropu onakvom kakvu je danas poznajemo: palata Belvedere, palata Švarcenberg, bulevar Ring, Opera, Hofburg, trg Marije Terazije, Parlament, gradska kuća, gradsko pozorište, zgrada Univerziteta… Pešačka šetnja po starom jezgru grada: Spomenik Mariji Teraziji, palata Hofburg, te dolazak do jednog od mnogobrojnih božićnih vašara. Sutradan se odlazi u Bratislavu i tokom panoramske i pešačke ture obilazak Bratislavskog zamka, palate Grasalkovič, Mihaelovog tornja, te poseta još jednom božićnom vašaru.

 


Kako kažu u ovoj novosadskoj agenciji, veoma je tražena i Slovenija, verovatno zato što je blizu, najevropskija je tačka, gde osetite i miris mora, a nije naporna tura. Smeštaj je u Kranju, gde ste na sat vremena do mora ili ste za sat vremena u planiskom Alpskom ambijenutu. Obilazi se Ljubljana - Kranj- Bled - Klagenfurt – Portorož – Piran - Trst. I ne, nije skupo - cena je 99 evra i obuhvata dva noćenja sa doručkom u hotelu sa 4 zvezdice.

Što se tiče Nove godine, naši sagovornici tvrde da se najviše prodaju aranžmani za Sloveniju, Beč, Budimpeštu, Toskanu, Kolmar... Cene se kreću od 80 do 250 evra, u zavisnosti od toga koliko dana se ostaje i šta je predviđeno programom.

 


Ipak, porodice sa decom za vreme zimskog raspusta najviše traže zimovanje na planinama, pa su najpopularniji Kopaonik, Zlatibor, Jahorina i Bugarska – Bansko. U njihovoj ponudi su sjajni ski paketi, gde se ostvaruje popust za ski pas, instruktora i opremu.

Iako je velik broj prazničnih putovanja ranije rezervisan, još uvek može da se pronađe slobodno mesto, ali je preporučljivo bukirati ga što pre, jer očigledno je da su šljašteće metropole i snežne planine vrlo popularne baš u ovom periodu godine, što ne čudi, jer su svakako baš sada najbajkovitiji.

Tango Travel, Maksima Gorkog 19a, Novi Sad, Telefoni: 060 472 4080069 472 4080

Promo tekst

Oceni vest:
7
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan