KUDA SA KLINCIMA NA TROPSKIH +40: Top 5 destinacija u gradu!

KUDA SA KLINCIMA NA TROPSKIH +40: Top 5 destinacija u gradu!

Leto i visoke temperature su idealni za one koji putuju na odmor negde na more, eventualno planinu. Ako imate klince, lako ćete se zabaviti na nekoj destinaciji koliko god da prži. Sa druge strane, leto u gradu puno je izazova, jer dva puta dnevno treba osmisliti zabavu za decu, a da pritom ona bude koliko – toliko bezbedna. Drugim rečima, da se ne izgori, da se dete ne zarazi, a da kaže "bilo je lepo". Naši reporteri su proverili gde je na tropskim temperaturama najbolja zabava za najmlađe, i preneli vam utiske sa top pet "destinacija". Bavili smo se samo javnim prostorima u gradu i evo priče...


1. Štrand i bazeni

Ma koliko novosadski bazeni i Štrand imali manjkavosti, svaka voda na visokoj temperaturi mora da bude na vrhu ove liste. Blagu prednost dajemo Štrandu zbog sadržaja za decu – igrališta, peska, hladovine, prskanja iz česme, cene (ulaz 50 dinara, posle 19 sati se ne plaća). Pogađate, sve nam je to super osim kvaliteta vode zbog koga mi (a i stručnjaci) baš i ne preporučujemo kupanje u Dunavu.

Roditelji na Štrandu, podeljenih su stavova po pitanju toga treba li decu pustiti u vodu. Neki se kunu da im se deca "oduvek" kupaju, i da nemaju nikakvih problema, drugi deci ne daju "da primirišu" vodi, navodeći bakterije, čudne alergije koje je dobilo neko dete koje se kupalo, i da je tu palo sam bog zna koliko bombi. Žalbe se upućuju i na brojne sadržaje koji se plaćaju, a koje je teško braniti deci. Recimo, igraonica na otvorenom koja se plaća 200 dinara sat vremena, 300 ceo dan. Ako je za utehu, ne plaćaju deca do dve godine. 

Što se bazena tiče, ako im verujemo za kvalitet vode, onda je sve super, samo hlada nema. A to je velik problem za decu. Ulaznice na Spensu koštaju za klince do 12 godina 200, a za starije 300 dinara. Posle 15 sati ulaznica je 200 dinara. Roditelji naročito hvale kao dobru aktivnost za klince školu plivanja, koja je krenula u junu, i čija je cena 2.300 dinara. Što se Sajmišta tiče, cene su nešto niže: odrasli 250 dinara, posle 15 sati 150, a deca do 12 godina 150. Voda je, razume se, hladna, hladovine baš i nema, ali prođe dan u nekoj zabavi.

 

2. Dunavski park

Otkada Isa i Bisa više nisu u jezercetu, nekima je Dunavski park sumorno mesto. Ima jezerce, sve je super, samo moraš da se dobro pomučiš da detetu pokažeš nešto u vodi.

- Eno tamo, sine, jel vidiš? Tamo skroz levo, dole, gledaj – muči se jedan deda da objasni unuku ne starijem od dve, dve i po godine da tamo negde pliva neka kornjača.

Ako zanemarimo ovaj sumorni aspekt, možemo da argumentujemo zašto smo baš Dunavski stavili na drugo mesto: ima dobre hladovine, lepe travice da deca trče za loptom, jezerce sa onim što pršće, česmu, cveće, besplatan je, a deca vole i spomenik Đure Jakšića. Mogu mu se smestiti na krilo, slikati, ili šta već. Tu je i jedno malo, i ajd da kažemo, ne tako lepo igralište, ali – u hladovini, što je u Novom Sadu raritet! Šta ćete više?

 

3. Futoški park

Futoški park nudi porodicama sa decom fenomenalnu hladovinu. U prepodnevnim satima zatičemo pune skoro sve klupe u parku, mahom majkama i bakama sa sitnom decom. Na travnatim površinama koje se lepo održavaju igraju se deca međusobno. U nedostatku peska, igraju se kanticama kod krtičnjaka.

- Svaki dan smo ovde, pre svega jer je lepa priroda, hladovina, a i imamo društvo. Nema lepšeg mesta na ovim temperaturama – kaže nam baka Mara koja čuva jednoipogodišnju unučicu. Jedinu zamerku navodi na bezbednost imovine. Nedavno je, naime, jednoj ženi neko ukrao kolica iz parka dok se igrala sa detetom.


U Futoškom parku ima mesta i za stariju decu. Malo igralište – kućica sa toboganima, mini stenom za penjanje i sl. je dostupna onima koji se dobro drže na nogama. Mana – nema hlada tu gde se igraju deca, a i oko igrališta nema klupa da stariji odmore noge dok na oku drže dete. 

 

4. Limanski park

Što Futoški park ima, Limanski nema, i obrnuto. Ovaj park smo rangirali na četvrto mesto, zbog toga što na ovim vrućinama nema preko potrebne hladovine tamo gde se deca igraju. Ali opet, ima najbolju ponudu jednog igrališta za klince. Šest ljuljaški, tri tobogana, klackalice, (demolirani) vozić, i još ponešto, uz mini vežbaonicu na otvorenom - garantuju dobru zabavu.

- Mi smo blizu parka, tu sa Limana, i deca vole da se igraju ovde. Fali hlada, ali ne možeš imati sve  – kaže nam pomirljivo mama Ivana, sa klincima od tri i pet godina. Komentariše da se obično tu igraju prepodne, a kada je dan ekstremno vreo, odvede decu na Spens da se vozaju na žetone. Ponekad idu na Štrand, jer, kako kaže, "tu ode najviše para".

 5. Lokalni parkići

Pod pet imamo želju da "gurnemo" sve lokalne parkiće, bez da izdvajamo neki, iz par razloga. Najpre, blizu su dece, imaju nešto od onih sprava za igranje, besplatni su, i decu vode na otvoreno – daleko od televizora i skupih, zatvorenih, "hajde da razmenimo viruse" igraonica. Ipak, veliki problem sa tim parkovima je što ih užasno održavaju. Takozvani park kod „tri kule“ na Limanu, je primera radi, uglavnom zarastao u travu, a što se slomi, to se više ne opravlja. U ovu kategoriju stavićemo i igralište za decu na Bulevaru Evrope na Novoj Detelinari. Reč je igralištu koje najbolje ilustruje nehumanost gradskih urbanista koji su dozvolili izgradnju celog naselja bez adekvatnih pratećih sadržaja. Ako odete tamo predveče imaćete priliku da vidite šta znači gužva. Desetine dece, možda i stotina i više, na nekoliko spravica za igranje. Ali šta očekivati na jedinom igralištu u naselju u kojem živi mnogo mladih parova sa decom. 

Park kod Medicinske škole, u Cara Dušana, je verovatno najprljaviji park u celom gradu. Opušaka koliko volite, tu i tamo slomljeno staklo, papiri i kese lete... Ali roditelji najbolje poznaju "svoje" parkove, pa i zamke koje oni nose, je l' tako?

A i, ko zna, možda neko pročita ovu našu "top listu", pa se pobrine za manjkavosti. Javite nam ako do toga dođe!

Oceni vest:
8
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan