Kupanje u Dunavu bezbedno, ali uz obavezno tuširanje

Kupanje u Dunavu bezbedno, ali uz obavezno tuširanje

Iako su plaže na Dunavu uređene i pristupačne, svake godine u letnjem periodu pokreće se pitanje ispravnosti te reke za kupanje.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Dunav je ispravan, ali se nakon kupanja treba odmah istuširati. Građani koji imaju neko akutno oboljenje ili bilo kakvu infekciju ne treba da se kupaju ni u Dunavu, ni u bazenima sve do potpunog oporavka.

- Dunav je prema podacima koje mi imamo u poslednjih mesec dana, odnosno od prvog juna koliko pratimo Dunav kao reku u kojoj se naši sugrađani kupaju ispravan , tj. ne možemo reći ispravan nego zadovoljava potrebu i klasu onog koji zadovoljava kupanje i rekreaciju. Naši nalazi pokazuju, a to je nešto što se ponavlja svake godine jeste da u njemu nalazimo nažalost prisustvo mikroorganizama u dozvoljenom broju, znači oni ne prelaze propisan broj, ali vrsta mikroorganizama koja se izoluje pokazuje da ipak tu postoji neko sveže fekalno zagađenje – rekla je za Radio televiziju Vojvodine Sanja Bijelović, iz Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

Za unapređenje kvaliteta Dunava važno je primeniti principe prečišćavanja otpadne vode, kao što to čine zemlje koje su iznad sliva u odnosu na nas. treba napomenuti da u Dunavu nema nikakvih hemijskih elemenata, koji ukazuju na neko dugotrajnije zagađenje i da se u letnjem periodu svakodnevno kontoliše.

Stanje Dunava redovno se može pratiti i na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine. Prema podacima koje prenosi Radio televizija Vojvodine, Dunav je bezbedan za kupanje na Štrandu, na Oficircu, na plažu u Futogu, dok zbog stajaće vode kupanje treba izbegavati u Begečkoj jami.

Podatke o kvalitetu vode u Dunavu Instituta za javno zdravlje Vojvodine građani mogu redovno pratiti na tabli na kupalištu Štrand.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan