KUPOVINA NEPOKRETNOSTI: Šta su obaveze javnih beležnika?

KUPOVINA NEPOKRETNOSTI: Šta su obaveze javnih beležnika?

Po osnovu Zakonu o prometu nepokretnosti, javni beležnici treba da upozore građane ukoliko utvrde da je predmet kupoprodajnog ugovora nepokretnost bez upotrebne dozvole ili u postupku legalizacije, ali su, isto tako, u obavezi i da takav ugovor overe.

Zakonom o prometu nepokretnosti javni beležnik je ovlašćen da odbije overu kupoprodajnog ugovora jedino ako se ugovorne strane protive unošenju upozorenja u ugovor, navedeno je u saopštenju za medije Javnobeležničke komore koje prenose "Novosti".

Javni beležnici prilikom potvrđivanja ugovora koji za predmet imaju objekat bez upotrebne dozvole ili objekat u postupaku legalizacije – naročito upozoravaju ugovorne strane da postoji mogućnost da će ovakvi objekti biti srušeni, ukoliko ne bude izvršena legalizacija.

Javnobeležnička komora istovremeno podsećaja da su javni beležnici samostalni i nezavisni u obavljanju svoje delatnosti, te da Komora nema ovlaćenja da izdaje upustva i obaveštenja kojima bi se od beležnika zahtevalo da ne preduzimaju određenu službenu radnju na koju ih obavezuje zakon.

Kako je navedeno u saopštenju, Komora zato očekuje od svih beležnika u Srbiji da i ubuduće poštuju zakonska pravila, odnosno da upozoravaju građane ukoliko utvrde da je predmet kupoprodajnog ugovora nepokretnost bez upotrebne dozvole, te poručuje da će, ukoliko eventualno dođe do izmene Zakona o prometu nepokretnosti, javni beležnici postupati na način i u skladu sa tim izmenama.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Aleksandar Vučić RHMZ izmena režima saobraćaja Isključenje struje raspored sahrana i ispraćaja KCV mup novi sad servisne informacije isključenja struje jkp novosadska toplana bebe JKP Vodovod i kanalizacija vremenska prognoza novi sad novosadska policija bez vode novorođenčad novosađani betanija sahrane novi sad jkp lisje bez struje servisne informacije novi sad elektrovojvodina 27. novosadski maraton klinika za ginekologiju i akušerstvo novosadsko porodilište Elektrodistribucija Novi Sad raspored sahrana novi sad Spens isključenje vode