KUPOVINA NEPOKRETNOSTI: Šta su obaveze javnih beležnika?

KUPOVINA NEPOKRETNOSTI: Šta su obaveze javnih beležnika?

Po osnovu Zakonu o prometu nepokretnosti, javni beležnici treba da upozore građane ukoliko utvrde da je predmet kupoprodajnog ugovora nepokretnost bez upotrebne dozvole ili u postupku legalizacije, ali su, isto tako, u obavezi i da takav ugovor overe.

Zakonom o prometu nepokretnosti javni beležnik je ovlašćen da odbije overu kupoprodajnog ugovora jedino ako se ugovorne strane protive unošenju upozorenja u ugovor, navedeno je u saopštenju za medije Javnobeležničke komore koje prenose "Novosti".

Javni beležnici prilikom potvrđivanja ugovora koji za predmet imaju objekat bez upotrebne dozvole ili objekat u postupaku legalizacije – naročito upozoravaju ugovorne strane da postoji mogućnost da će ovakvi objekti biti srušeni, ukoliko ne bude izvršena legalizacija.

Javnobeležnička komora istovremeno podsećaja da su javni beležnici samostalni i nezavisni u obavljanju svoje delatnosti, te da Komora nema ovlaćenja da izdaje upustva i obaveštenja kojima bi se od beležnika zahtevalo da ne preduzimaju određenu službenu radnju na koju ih obavezuje zakon.

Kako je navedeno u saopštenju, Komora zato očekuje od svih beležnika u Srbiji da i ubuduće poštuju zakonska pravila, odnosno da upozoravaju građane ukoliko utvrde da je predmet kupoprodajnog ugovora nepokretnost bez upotrebne dozvole, te poručuje da će, ukoliko eventualno dođe do izmene Zakona o prometu nepokretnosti, javni beležnici postupati na način i u skladu sa tim izmenama.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

elektrovojvodina klinika za ginekologiju i akušerstvo bebe zodijak vlada srbije izmena trase autobusa novosadsko porodilište sahrane novi sad jkp lisje isključenje vode bez struje horoskop JKP Vodovod i kanalizacija JGSP "Novi Sad" obeležavanje novosadske racije korona virus novorođenčad bez vode astrologija raspored sahrana novi sad Novosadska racija servisne informacije novi sad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Isključenje struje raspored sahrana i ispraćaja zdravlje isključenja struje uhapšen diler betanija dnevni horoskop