KUVATI ILI NARUČITI: Fenomen koji je podelio Novosađanke

KUVATI ILI NARUČITI: Fenomen koji je podelio Novosađanke

Trend koji ne jenjava već nekoliko godina je da kuvanje u sopstvenom domu polako zamenjuje nabavka kuvanih jela, pa ne čudi što se u našem gradu pojavljuje sve više kuhinjica koje tokom dana nude dnevni meni. Pored njih, raste i broj naših sugrađanki koje nude svoje usluge kuvanja. Iako to mnogima olakšava svakodnevicu, ova promena kod nekih nailazi i na osudu.

Pozabavili smo se ovom tematikom, saznavši da osobe koje su batalile kuvanje to najčešće čine zbog nedostatka vremena, usled poslovnih i porodičnih obaveza, te im sve veća i raznovrsnija ponuda jela predstavlja pravi spas.

U jednoj od novosadskih Fejsbuk grupa naišli smo i na objavu jedne žene koja je upitala ostale sugrađanke da li bi volele da neko kuva umesto njih, da ne moraju da stoje za šporetom satima, već da im jela poput punjene paprike, pasulja, graška ili musake stiže na adresu.


Iako je naša sugrađanka ovim želela da ispita tržište i verovatno potom ponudi svoje usluge kuvanja i dostave, njen post je je izazvao razne komentare.

Pa zar nije lepo kad se šire mirisi i ukusi domaće kuhinje?A lenštine nek' naručuju – odreagovala je jedna od učesnica prepiske, na šta je dobila odgovore da bi onda značilo da su lenje sve koje ikad odu kod nekog na frizuru, kozmetički tretman, šivenje ili bilo koju drugu uslugu.

Kao negativnu stranu, istaknuto je da to i nisu baš toliko povoljne varijante ako se naručuje svakodnevno, dok druge veruju da ima i opcija koje su isplative, pogotovo kad se sabere cena namirnica i struje, kao i dragoceno vreme.

Neke od žena uverene su da niko ne može da skuva tako ukusno i kvalitetno kao što to one čine. Naravno, tu su i one koje tvrde da vole da kuvaju i da ih to opušta.

Ipak, od osuda da "nekuvanje" znači lenjost teško je pobeći...

Ne volim ni da mi kuva ni rod rođeni, samo ja i moja kuhinja, ništa bez mojih ruku. Samo lenja žena voli kupovno – uverena je J.B.

Sa druge strane, mnoge Novosađanke su se složile oko toga da su s vremena na vreme kuhinje sa kuvanim jelima korisna opcija, jer se, kako navodi jedna od njih, žena "smori jednoličnošću življenja, pa i kuvanja". Određen broj žena kaže da kuvana jela kupuje vrlo često ili svakodnevno.

U poslednje vreme, kupujem kuvane obroke svakog radnog dana i veoma je teško naći kuhinjicu koja mi potpuno odgovara, jer sam u svojoj i pre toga maminoj i babinoj kuhinji navikla na ukusnu hranu od kvalitetnih sastojaka kakvu veoma retko nađem u tim kuhinjicama hrane za poneti – objašnjava J.P. i dodaje da su joj kod odabira najbitniji kriterijumi kvalitet namirnica, ukus, higijena i cena.


Sugrađanke koje nemaju ništa protiv poručivanja, ali nisu naročito zadovoljne postojećom ponudom u gradu navele su da se uglavnom svuda koristi previše brašna i začina, no mnoge se nisu libile da pohvale određene kuhinjice ili žene koje im pripremaju obroke, tvrdeći da je u pitanju prava domaća klopa.

Radije ću napraviti deset torti nego da skuvam jedan ručak. Ne volim da kuvam. I vrlo rado poručim gotov ručak kad ne stignem ja da skuvam – opisuje R.Š.

Dakle, odnos prema ovom popularnom vidu usluga je zaista vrlo individualan, ali gužve u uslužnim kuhinjicama i činjenica da u njima kuvana jela brzo planu govori u prilog tome da Novosađani i te kako te usluge i koriste. Da li će to neko okarakterisati kao nedostatak vremena, posvećivanje sebi ili lenjost, za njih je manje važno.

Oceni vest:
25
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • zoki

  pre 553 dana i 9 sati

  Preporuka za Danila i TOPLI OBROK
  najbolja hrana u NS -u

  Oceni komentar:
  2
  10
 • Dušan Milić

  pre 553 dana i 7 sati

  Nemam apsolutno ništa protiv poručivanja već spremljenih jela Ali. Uvek postoji to ALI. Upravo se pojavljuje problem koji je u gornjem tekstu već naveden. Ta jela su previše začinjena i imaju čudan ukus , što je norma lno posle tih gluposti koje stavljaju. Jela bo trebala da stugnu bez ijednog začina pa čak i soli. Nije problem dodati koji minut i začiniti po ukusu- Ali mislim da se time što ovi rade sa začinima, prikriva loš kvalitet jela. Ne znam da li ste znali da se na Zurijskoj kmobasicijadi na takmičenje izlažu kobasice bez ikakvih začina. Pa razmislite zašto i nadjite paralelu izmedju toga i gotovih jela.

  Oceni komentar:
  15
  17
 • Milan

  pre 553 dana i 7 sati

  Ti koji daju sebi da pravo da karakterišu druge kao lenje jer naručuju hranu verovatno imaju previše vremena, kako za kuvanje tako i za zabadanje nosa u tuđe živote.

  Oceni komentar:
  9
  78
 • Hm...

  pre 553 dana i 6 sati

  Jedna šokantna misao - ne kuvaju samo žene, mogu to i muškarci. Znam da će za mnoge biti previše da ovo shvate, ali da probam.

  Oceni komentar:
  3
  73
 • Djoka

  pre 553 dana i 6 sati

  Povremeno mi odgovara porucena hrana, ali pobogu, ima ih na svakom cosku - da li iko kuva u ovom gradu. Razumem sve, pitanje je kvaliteta, kad skuvas znas sta si stavio unutra. Ovde sve puno margarina, nekog mlevenog mesa i sl. I nije tacno da su potrebni sati kraj lonca - skuvaj jednom, zamrzni u manjim porcijama i podgrevaj kad nemas vremena. Po pojedinacnom obroku, manje muke nego kada porucujes :) E, da, ja volim da kuvam i to je moje misljenje, prihvatam da svako ima pravo na svoje

  Oceni komentar:
  0
  34
 • Moje mišljenje

  pre 552 dana i 23 sata

  Sugrađanka sa primedbom o začinima je u pravu.
  Trenutno, skoro sve mesnice i mesnice u supermarketima prodaju samo kobasice koje su zaljućene do bola. Gle čuda. Ne interesuje njih voli li neko ili ne voli i da li dete treba da jede.
  On je zaljutio, "da nas nauči da to tako treba u Srbiji po njegovom mišljenju".
  A da li je to meso kiselo? Ili je ispravno?
  Da li potiče od čuvene mesne industrije za penzionere i sirotinju, a koja ima licencu da radi sa trulim i bolesnim mesom, te ga pere amonijakom i zrači kobaltom-63.
  Kada počinju, svi su zlato i bore se kvalitetom.
  Kada razrade posao, gle čuda, cure im bale za novcem i počinju da razmišljaju kako da posao učine "rentabilnim", te kupe jeftino meso.
  O tome niko ne razmišlja kada ode na šalter sa brzom hranom.
  Ne, nego će espešli za tebe da ode i kupi najbolje i najskuplje meso! Aha.
  U međuvremenu, zbog prometa, mnogi "kuvači hrane" su napravili dogovore sa supermarketima, pa počinju da se pojavljuju kuvana jela i u njima.
  nadalje, setim se godinama unazad jednog sirotog izbjeglice.
  Kada je došao ovamo, uzeo je zemlju u arendu i počeo da sadi povrće.
  Ali, želeo je što brže i što pre, što veću količinu. Podstanar.
  Pa počeo da zaliva povrće hemijom za rast, nerazblaženom, Monsanto mu nije bio ravan, zavideo bi mu.
  Pitam ga, zna li koliko je to opasno?
  "Ebaji ga, neću ga ja jest!"
  I u tome vam je sva filozofija domaćeg kuvanja.
  Nadalje, dodao bih ono što me vređa, kao građanina ove zemlje.
  Svi srpski proizvođači, kontrolisani od kojekakvih inspekcija, prave mesni narezak sa 35% mesa. Po njihovoj deklaraciji. Ako i tu ne lažu, jer ovo je Srbistan.
  Dakle, to je sojin narezak. Koga pogrešno deklarišu. jer ne može biti mesni narezak nešto sa 35% mesa, najviše i 65% soje i začina.
  Dok za to vreme braća Hrvati prave 67 i 82% mesa u mesnom naresku.
  Petrinja 82% a Podravka 67%. Za skoro iste novce.
  Toliko o Srbima i o hrani.
  Ako smo takvi u industriji hrane, kakvi smo kao mali privatnici u kuvanju?

  Oceni komentar:
  4
  31
 • Бојана

  pre 552 dana i 5 sati

  Kad mora onda uzmi gotovo u suprotnom ne. Nije kod nas tolika kontrola da bi se opusteno verovalo svakome ko misli' da zna da radi taj posao

  Oceni komentar:
  0
  7
 • Dalibor

  pre 550 dana i 13 minuta

  Eee pa drage moje nek svrate u LAZINA KUJNA u Hadzi Ruvmovoj 56 pa neka probaju pravu domacu kuhinju.

  Oceni komentar:
  2
  2