KVALITET MESA U SRBIJI: Šta sve sadrže pljeskavice iz prodavnica i fast fudova

KVALITET MESA U SRBIJI: Šta sve sadrže pljeskavice iz prodavnica i fast fudova

Na srpskom tržištu, što u prodavnicama, što u objektima brze hrane, često se u ćevapima i pljeskavicama umesto čistog mesa nalaze i hrskavica, loj, brašno, soja, led i voda.

Prema važećim pravilnicima, pljeskavice bi trebalo da sadrže mleveno meso i so, bez dodataka, ističe Tamara Bošković iz Uprave za veterinu.

Pljeskavica uvek ima životinjsko meso i druge delove životinje, ništa drugo. Osim, možda, soje. Često su proizvođači skloni dodacima, ali oni nisu nebezbedni. Samo ne doprinose kvalitetu koji mi očekujemo i plaćamo – kaže za Prvu televiziju Boškovićeva, a prenosi portal Novosti.rs.

Ona dodaje da je bilo prijava građana koji su se žalili na strana tela, parazite i neprijatan miris miris mesa, iako je to, kako kaže, redak slučaj.

Iako inspektora koji kontrolišu kvalitet mesa nema dovoljno, Boškovićeva kaže da se radi procena rizika, pa se kontrolišu rizični subjekti, dok veliki lanci imaju svoje sisteme samokontrole.

Najbitniji kriterijumi za razlikovanje mesa koje sadrži preporučenu količinu masnoće i onog koje sadrži sojino ili krompirovo brašno, jesu struktura, boja, pa tek onda miris.

Meso bi trebalo da bude zrnasto. Ako liči na paštetu, znači da je samleveno i ima brašna. Dobro meso bi trebalo da bude crvene boje, svetlije meso ima dodatke – kaže kuvar Milan Stojanović, ali ističe da i boja može da zavara jer se meso "farba".

Osnovni parametri za kvalitet mesa su proteinski i aminokiselinski sastav mesa – kaže prof dr Vitomir Vidović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

On tvrdi da zamrznuta mesa menjaju svoju mikrobiološku vrednost i negativno utiču na zdravlje ljudi.

Objašnjavajući kako da prepoznamo koje meso je odmrznuto, pa stavljeno u prodaju, Vidović kaže da takva mesa brzo oksidiraju.

Zamrznuta mesa menjaju mikrobiološki sastav i vrednost. Ako se odmrznu, mogu da ostanu dan u izvozima, ali brzo moraju da se šalju u preradu. Od toga nastaju salame, viršle, kobasice, pljeskavice, itd – kaže Vidović, a prenose Novosti.rs.

 

Izvor: Novosti.rs.

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • mm

  pre 512 dana i 18 sati

  inspekcija uvek ima opravdanje ..kazni bre sa 100.000 evra ko se ne pridrzava i eto onda cemo jesto to sto treba a ovako inspekcija uzima sebi pare u dzep i super im

  Oceni komentar:
  0
  6
 • Banaćanin

  pre 512 dana i 7 sati

  "...pa se kontrolišu rizični subjekti, dok veliki lanci imaju svoje sisteme samokontrole."
  Kako lep eufemizam za: "primamo mito".

  Oceni komentar:
  0
  5
 • Šta to beše korupcija na ćirilici?

  pre 512 dana i 43 minuta

  Ne znate vi šta je muka, kada ti ponude polutke i pakete suhomensatih proizvoda.
  Srbija, brale, sa sve prslukom sele!
  Pa valjda je inspektoru važnije ono što nosi kući, nego da ti "zdravo" jedeš?
  Šta on ima od kazne? Ništa.
  Nego, kad ste već toliko zainteresovani za zdravo meso...
  Nešto ne pitate čime se sve zrači (kobalt 60) da se ubiju bakterije i gljivice...
  Tako, "zdravo i obrađeno" stiže na trpeze. A onda ispada jedino kriv onaj što pere amonijakom i zrači, pa bude uvezena crkotina jeftinija za penzionere.
  Ovde dole vam prilažem sliku, iz JEDINE zemlje u svetu gde se narod izborio da radioaktivno zračenje hrane bude označeno u trgovinama.
  Pa prosudite sami. Inače, dokazano je u Strasburu (nećete verovati, ima Institut a ne samo međunarodni sud) da je zračenje mesa kobaltom 60 izazivač kanera, jer belančevine menja u neprirodne polimere. A zrači se samo 30 sekundi.

  Oceni komentar:
  0
  3