Kvantaš jeftiniji nego ikad: Cene voća i povrća mizerne

Kvantaš jeftiniji nego ikad: Cene voća i povrća mizerne

Noću na Kvantašu cene voća i povrća toliko su niske da se komad ljute paprike može kupiti za tri, a kilogram paradajza za 16 dinara.

Najveća sniženja su oko 5 sati, a najbolja noć za kupovinu, po rečima trgovaca, je petak na subotu, kada na toj pijaci ima najveći broj prodavaca. 

Kako su objasnili trgovci, cene voća i povrća ove sezone snižene su zbog suše koja je doprinela ubrzanom zrenju. Zbog toga se na tržištu našla velika količina proizvoda, koje proizvođači ne mogu da prodaju po isplativim cenama, jer su džepovi kupaca prazni i kupuje se samo onoliko koliko je neophodno. Da bi se izborili za mušterije trgovci su snizili cene.  

Po rečima direktora „Tržnice” Miloša Tubića, sugrađani bi trebalo da iskoriste velike popuste, jer se ne zna do kada će se takva situacija zadržati.

– Ako suša potraje još dve nedelje svo voće i povrće na atarima će sazreti, a proizvođači će ga dati po niskim cenama da im ne bi propalo – istakao je Tubić. -Nakon toga može se očekivati da će cene skočiti, jer će biti manje proizvoda na tržištu i ponuda će diktirati cenu. Zato Novosađani treba da iskoriste ove popuste. Roba, koja se trenutno prodaje, je domaća, iz novosadskih atara i s Fruške gore, a velika sniženja su u noći između ponedeljka i utorka, četvrtka i petka i petka i subote.

Već oko 21 sat na Kvantaš stižu trgovci sa svežom robom, a do 2 sata iza ponoći parking bude prepun robe i prodavaca. Prodaje se do jutra, do šest-sedam sati, jer trgovci ne žele kući da se vraćaju punih gepeka.

Po rečima trgovca Matije Jovanovića, ove godine, zbog velikih vrućina, malo kupaca dolazi preko dana na pijacu pa su pazari najbolji rano ujutru.

–Na pijaci sam više od 30 godina. Ranije je bilo posla jer smo izvozili robu, a sad radimo samo u Srbiji – kazao je Jovanović. – Novosađani su već naučili da dođu ovde kasno uveče da pazare jer, em je temperatura niska, em su cene niže. Najniže cene voća i povrća su u ranim jutarnjim satima, od 4 do 6, pa ono što nam preostane, da ne bismo vraćali kući, rasprodamo za siću. Najviše posla imamo u sitnim jutarnjim satima, kada na pijacu dolaze vlasnici piljara da snabdevaju radnje.

Trgovac Goran Šubara kaže da mu se najviše isplati na pijaci stajati petkom, kada i najviše ljudi dolazi. Kako je istakao, najviše voli da radi sa vlasnicima piljara, jer tačno znaju šta hoće, bitan im je kvalitet i većina se ne cenjka.

Proizvođač bresaka iz Slankamena Dragan Krivošijin kaže da već godinama nije isplativo gajiti breskve.

–Voće brzo sazreva i prve i druge i treće breskva stižu u veoma malom razmaku pa se mora prodavati za malo para – kaže Krivošijin. –  Od te situacije najviše koristi imaju prekupci jer oni dođu rano ujutru, uzimaju po veoma niskim cenama pa kasnije preprodaju.  

Tokom najvećih sniženja, kilogram lubenice može se kupiti za 16 dinara, ljuta paprika na komad je tri dinara, crni luk je deset dinara kilogram, džak šargarepe od pet kilograma košta 100 dinara, krastavci su 20 dinara kilogram, gajba bresaka je 100 dinara, a kilogram paradajza 16.

Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan