"Labudovo okno" stanica za ptice na putu u toplije krajeve (FOTO)

"Labudovo okno" stanica za ptice na putu u toplije krajeve (FOTO)

U bajkovitom predelu Labudovog okna tokom godine trajno obitava, kraći ili duži period, oko 250 vrsta ptica. Mnoge od njih su malobrojne i retko se sreću širom Evrope, te se smatraju ugroženim i strogo zaštićenim.

 

Međunarodne stručne institucije "Labudovom oknu" dodelile su statuse područja značajnog za život biljaka, leptira i ptica, a od 2006. uživa i status međunarodno značajnog vodenog područja u okviru Ramsarske konvencije.

- Labudovo okno je najjača selidbena stanica za ptice vodenih staništa u Srbiji. U proleće i u jesen preko ovog dela Dunava preleću velika selidbena jata ptica močvarica, ali i brojne grabljivice i ptice pevačice – kaže Ivan Đorđević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i dodaje:

- Kako bismo bolje upoznali fenomen seobe ptica, naše Društvo je na Labudovom oknu pre 4 godine uspostavilo ornitološku stanicu iz koje vršimo redovna istraživanja. Ove godine smo od 10. avgusta do 10. septembra vršili markiranje ptica selica metodom hvatanja u ornitološke mreže i prstenovanja. U tom periodu obeležili smo više od 600 jedinki u okviru čak 52 vrste ptica. Pored obeleženih jedinki, na Labudovom oknu smo sakupili izuzetno značajne podatke o boravku još 135 vrsta ptica

 

Vodomar

 

Tokom jednomesečnog terenskog rada u ornitološkoj stanici ptice je markiralo osam ovlašćenih prstenovača Centra za markiranje životinja iz Beograda, a pomagalo im je više od 20 budućih istraživača koji su prošli obuku za hvatanje, rukovanje i obeležavanje divljih ptica. Domaći istraživači imali su pomoć i od dva stručnjaka za prstenovanje ptica iz Velike Britanije koji su po prvi put boravili na ovom području.

- Labudovo okno je neverovatno mesto. Za šest dana boravka i rada u kampu videli smo mnoge ptice koje više ne možemo da sretnemo u Britaniji. Međutim, ono što me rastužuje jeste velika količina otpada na obalama Dunava i loša briga za ovu prebogatu prirodu. Radujem se ponovnom dolasku u Srbiju i odličnom drženju sa srpskim kolegama – izjavio je dr Pol Džojs.    

 

Velika senica

 

Praćenje seobe ptica na Balkanu stručnjaci iz Srbije obavljaju zajedno sa kolegama iz država bivše Jugoslavije i Albanije u sklopu velikog međunarodnog projekta "Jadranski selidbeni put 4" koga podržavaju fondacije za zaštitu prirode "MAVA" iz Švajcarske i "EuroNatur" iz Nemačke.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan