Laslo Vegel dobio brojna priznanja u Mađarskoj

Laslo Vegel dobio brojna priznanja u Mađarskoj

Novosadski književnik i autor izdavačke kuće Akademska knjiga, Laslo Vegel, dobitnik je dve važne književne nagrade, "Varošmajor" i "Zlatna medalja" i izabran je za člana Mađarske akademije književnosti i umetnosti u Budimpešti 26. novembra.

Članovi ove akademije bili su poznati mađarski pisci Imre Kertes, Đerđ Konrad i Peter Esterhazi.

Laslu Vegelu je 24. novembra književno društvo "Varošmajor" iz istoimene privatne fondacije dodelilo nagradu za životno delo. Fondacija je osnovana prošle godine s ciljem da se organizuju stvaralačke radionice i stručni forumi za savremene mađarske pisce, pesnike, književne prevodioce i kritičare koji mesto svoje domovine vide u Evropi i koji istrajavaju na negovanju temeljnih vrednosti evropske i nacionalne kulture. Prethodni dobitnik ovog priznanja je Đerđ Špiro.

Kako se navodi u saopštenju Akademske knjige, nagrada "Zlatna medalja" za pisca godine uručena je Laslu Vegelu 4. decembra za najnoviji roman "Nesahranjena prošlost" koji će početkom 2020. godine objaviti Akademska knjiga. O nagradi "Zlatna medalja" odlučuju čitaoci koji elektronskom ili klasičnom poštom glasaju za najboljeg živog pisca čija je knjiga objavljena u prethodnoj godini. Laslo Vegel je imao preko 10.000 glasova.   

BIOGRAFIJA: Laslo Vegel, prozni i dramski pisac, esejista, kritičar, teatrolog, rodio se 1941. godine u Srbobranu. Bio je novinar, član redakcije novosadskih časopisa "Új Symposion" i "Polja", zagrebačkog "Prologa", glavni urednik novosadske Tribine mladih, urednik subotnjeg kulturnog dodatka lista "Magyar Szó", dramaturg Televizije Novi Sad, stalni pozorišni kritičar lista "Politika" koordinator novosadske kancelarije Fonda za otvoreno društvo.

Akademska knjiga je do sada objavila njegove romane "Neoplanta ili Obećana zemlja" (2014), "Balkanska lepotica ili Šlemilovo kopile" (2017), dnevnički roman "Ispaštanje ili Priče iz donjih predela" (2016), dnevničke beleške Novosadski dnevnik 1991–2016 (2018). Sve knjige s mađarskog jezika preveo je Arpad Vicko.

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan