Laureatima uručene Oktobarska nagrada i Novembarska povelja

Laureatima uručene Oktobarska nagrada i Novembarska povelja

U Gradskoj kući danas su uručene Oktobarska nagrada i Novembarska povelja.

Gradska priznanja se dodeljuju povodom značajnih datuma u istoriji Novog Sada, 23. oktobra 1944. godine kada je Novi Sad oslobođen od fašizma, zatim 9. novembra 1918. godine kada je srpska vojska oslobodila grad i 25. novembra 1918. godine – dana kada je Velika Narodna Skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Oktobarsku nagradu dobila je glumica i prvakinja drame Srpskog narodnog pozorišta Gordana Đurđević Dimić za izuzetna glumačka ostvarenja u brojnim pozorišnim predstavama, na filmu i televiziji, čime je doprinela prepoznatljivosti novosadske kulturne scene, zatim Dragomir Ljubinac, za višedecenijski humanitarni rad i Muzej Vojvodine za izuzetna ostvarenja u muzejskoj delatnosti na prikupljanju, čuvanju i konzervaciji muzejske građe i predmeta, kao i proučavanju nematerijalnog kulturnog nasleđa, radi spoznaje značaja nasleđa i neophodnosti očuvanja kulturnog blaga na području Vojvodine.

Novembarska povelja za 2022. godinu dodeljena je Poljoprivrednoj školi sa domom učenika u Futogu, književniku i profesoru emeritusu Prof. dr Savi Damjanovu, Hokej klubu "Vojvodina" i penzionisanom radniku Gradske uprave Vujadinu Stankovu

Zahvaljujući svim žrtvama i herojima Drugog svetskog rata, kao i onima koji su nas vaspitavali i o istoriji učili, mi smo kroz život, u svetliju budućnost išli relativno bezbrižno, ali uvek imajući u vidu da je ta naša sloboda skupo plaćena. Ta misao stvarala nam je osećaj da nikada nismo dovoljno učinili da im se odužimo. Stoga naše obrazovanje i delovanje bili su usmereni mišlju da nam je poverena misija da unapredimo oblast kojom se bavimo i da  doprinosimo gradu u kojem živimo bez ikakve naknade. I zaista, Novi Sad je bio i ostao grad koji je inspiriše mnoge, za neke od nas dosegnuta svrha stremljenja, za nekoga utočište i mirna luka. I ma kako vremena pred nama bila teška, u ime svega toga, ne dolzvolimo nikome da ugrozi našu zajednicu, ne dajmo svoj grad, branimo ga i ulepšavajmo uprkos svemu što nas čeka u budućnosti ‒ rekla je u ime nagrađenih Gordana Đurđević Dimić.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan