Lečenje drugih bolesti u doba korone: Kakva su iskustva Novosađana, a šta kažu u zdravstvenim ustanovama

Lečenje drugih bolesti u doba korone: Kakva su iskustva Novosađana, a šta kažu u zdravstvenim ustanovama

Koliko puta smo u komentarima na portalima i društvenim mrežama mogli pročitati da ljudi ne umiru "od korone", nego "zbog korone". Takođe, možemo čuti masovne žalbe na nemogućnost preventivnih i kontrolnih pregleda, te raznih dijagnostičkih metoda. Pored negativnog uticaja samog kovida na zdravlje ljudi, često se ističe negativna posledica cele situacije i na rešavanje ostalih zdravstvenih problema.

Ovom prilikom nećemo se baviti samim kovidom, njegovim simptomima i posledicama, o čemu smo već svakodnevno pretrpani informacijama, već ovom drugom stranom koju je pandemija donela. Porazgovarali smo sa onim našim sugrađanima kojima je, kako tvrde, zbog cele situacije otkako se pojavila korona, otežano ili čak onemogućeno adekvatno lečenje od nekih drugih bolesti, a pojašnjenje novog sistema lečenja potražili smo i od novosadskog Doma zdravlja, kao i od Kliničkog centra Vojvodine.

Smanjen broj raspoloživog medicinskog osoblja, premeštanje lekara, pa i čitavih Domova zdravlja zbog formiranja kovid ambulanti, povećan broj pacijenata koji traže stručnu pomoć, ali i broj doktora koji su kovid pozitivni... sve su to razlozi za koje se veruje da izazivaju poteškoće u organizaciji državnih zdravstvenih ustanova, te se na neke preglede ili kontrole čeka mesecima, a neke je bukvalno nemoguće zakazati. Međutim, pacijenti se žale da na pojedinim odeljenjima ima dovoljno lekara, ali da se ništa sem hitnih slučajeva ne prima, kao i to da su negde gužve, a negde prazne čekaonice.Imam beningni tumor na žlezdi na preponi. Pre korone, u martu, na Poliklinici su mi zakazali su operaciju za maj. Kada sam zvala nekoliko dana pre da proverim termin, rekli su mi da rade samo hitne slučajeve i da se javim za mesec dana, što sam i učinila, te su mi zakazali za avgust. U avgustu su me primili, ponovo pregledali i rekli da to mora na Ph nalaz, ali da su sada sve laboratorije zauzete, te da ne mogu to da mi odrade! Rekla sam da mi smeta i da je poraslo, ali sam dobila odgovor da "to nije ništa", rekli da je leto i da se javim na jesen. U decembru sam dobila termin za septembar 2021, nakon čega sam zakazala operaciju privatno kod plastičnog hirurga – opisuje svoj slučaj Milica R.

Porodilja Andrea H. kaže da je četiri meseca čekala da obavi kontrolu kod ginekologa u Domu zdravlja, jer se, zbog korone, primaju samo trudnice i hitni slučajevi.

Bila sam uporna. Prvi put mi je zakazano i otkazano. Sestra me je pitala da li me nešto boli i da li krvarim, te preko telefona konstatovala da sam dobro. Tako da sam uspela tek pre neki dan da odradim postporođajni ginekološki pregled, a bebi je juče bilo četiri meseca – navodi ova mlada majka i dodaje da je celu trudnoću, sem prvog ultrazvuka, vodila privatno jer, kako kaže, nisu hteli da rade "zbog situacije".


Ginekologije što se tiče, dobar deo ispitanica se požalio na nemogućnost zakazivanja preventivnih i kontrolnih pregleda, ističući činjenicu da je to u ovoj oblasti medicine izuzetno važno.

Apsurd je da nas saleću sa informacijama o važnosti rane prevencije raka grlića materice, na primer, a da, osim kod privatnika, nemamo mogućnost da te preglede i obavimo. I, dok prođe korona, ko zna kod koliko žena će se razviti baš ova podmukla bolest i, dok postanu hitni slučajevi da bi bile pregledane, možda će biti kasno... Dakle, ko nema para, u velikom je riziku – zaključuje Jovana T.

Petar A. se zbog jake alergijske reakcije na koži uputio kod dermatologa u Dom zdravlja, jer mu je prethodno rečeno da je preglede nemoguće zakazati i da se primaju samo hitni slučajevi. Tu je dobio pregled i terapiju, ali je primetio nešto što ga je zbunilo.

Otišao sam tamo i, na moje iznenađenje, zatekao prazan hodnik. Nigde nikog od pacijenata, a očekivao sam gužvu, čim nijedan termin nije dostupan. Radila su čak dva doktora, a pacijenata ni od korova. Ništa ne razumem. Pa, kad su već tu, na svom radnom mestu, zašto ne primaju pacijente, pa makar i smanjenim obimom? Zašto bismo sve živo plaćali privatno ili trpeli? Ja sam imao "sreće" što su imali dobru volju da me prime kao hitan slučaj, ali čemu lekari u ordinacijama ako ne mogu da rade svoj posao... – o svom nedavnom iskustvu govori ovaj Detelinarac.


Dejana S.
želi da pohvali ljubaznost osoblja koje je njenog oca primilo kad mu je pozlilo, ali je primetila da su i njima "vezane ruke" što se prijema svih pacijenata tiče.

Izgleda da je sve palo na teret opšte prakse, oni sve živo rade i dovijaju se kako da nas pošalju kod specijalista, jer je to postala "nemoguća misija". Mog oca su, zbog problema sa srcem, uspeli da pošalju, jedva, ali zato drugi članovi moje porodice nisu uspeli da zakažu nijedan pregled. U šali kažem da ćemo i oćoraviti i ostati bez zuba dok prođe pandemija, jer sve što nije hitno ostavljamo za posle. Najgore je što to čekanje nekog može koštati ozbiljnijih posledica – kaže naša sagovornica.

Ona napominje i to da razume ako je cilj da ne bude gužve po čekaonicama, ali da to nije postignuto ukoliko su neki lekari preopterećeni, a drugi skoro i da ne rade. 

Ukoliko niste hitan slučaj, bolje da ni ne pomišljate na zakazivanje pregleda, bilo da je u pitanju dijagnostika ili kontola, a o preventivnim pregledima, o čijoj važnosti se godinama besomučno priča, bolje da i ne govorim. Možda ćete i imati sreće da naletite na nekog ko će naći način da vas "uglavi" negde ako ga izmolite, ali na regularan način stvarno bolje da ne računate. Znam da nema dovoljno osoblja i da je situacija vanredna, znam i lekare i sestre koji stvarno padaju s nogu od posla i nije im dobro sve ovo vreme i smatram ih istinskim herojima, ali verujte da ima i onih koji kao da su jedva dočekali ovakvu situaciju i debelo koriste priliku da ne rade – revoltirana je Maja G.


Dijagnoza mlade Novosađanke Jelene P. je maligni karcinom dojke, a suprug joj je na Institutu u Kamenici, na hemioterapijama, zbog karcinoma testisa.

Sve je otežano i usporeno otkako je počela korona. Da bismo u državnim institucijama odradili sve potrebne nalaze, morali smo naći debelu vezu, ili da čekamo po nekoliko meseci, što je kod ove bolesti nedopustivo. Ko to ne uspe, mora da plati privatno, što nisu male pare. Snimanja, histopatološki nalaz, biopsija... sve preko veze. Mislim da najviše trpe oni koji su imali zakazane kontrole, kao i snimanja poput magnetne rezonance i CT-a, jer je to otkazano do daljeg ili pomereno za nekoliko meseci – opisuje Jelena, koja naglašava da je Institutu u Kamenici pod kovid režimom, a da osoblje uvek radi punom parom, te nikog od njih ne okrivljuje za nastale probleme, već su oboleli, eto, kolateralna šteta cele situacije.

Mirjana Č. je još jedna Novosađanka sa težom dijagnozom, koja tvrdi da se baš namučila u prethodnom periodu.

Pre korone mi je, zbog tumora, punktirana dojka, nakon čega sam bila primorana da ultrazvuk i mamografiju odradim privatno, jer nije bilo termina, iako epidemija još nije bila zvanično počela. Neposredno pre pojave kovida u našoj zemlji radili su mi pet incizija na živo i u martu mi je trebala operacija, ali je tad ovo sve počelo i odloženo je. Proletos sam imala ozbiljne bolove i nemogućnost prilaska Institutu mi je baš predstavljao problem. Gomile pregleda privatno, gomile lekova bez prava da ih dobijem besplatno, sa objasnjenjem lekara iz Doma zdravlja da moja dijagnoza ne podrazumeva antibiotik na taj način... Moje stanje dojke je bilo akutno, gde sam, pored čvorića, imala i gnojni apces, što podrazumeva užasne bolove i temperaturu. Zemlja je bila zatvorena, pila sam antibiotike i sanirala sama sebi ranu. Doktor iz Kamenice je, samo svojom dobrom voljom, uspeo nekako da izdejstvuje da me krajem maja ipak operišu, jer je znao koliko se mučim. Dobila sam da pride odem kod kardiologa, na ultrazvuk štitne žlezde, na ultrazvuk srca i kod ginekologa. Jedino što sam uspela da obavim državno jeste poseta kardiologu. Za štitnu i srce su mi dva puta otkazivali. Kod ginekologa sam uspela da stignem, ali me nije ni saslušala, pustila me je iz ordinacije samo sa papa testom. Ne znam ni sama koliko sam novca dala do sad za sve privatne preglede i snimanja, i sve koje znam moraju da rade tako – kaže ova sagovornica, u četrdesetim godinama života.


Vladimiru B. 
bio je potreban specijalistički pregled koji ne spada u hitne, te je, kako kaže, stavljen na listu čekanja, ali mu se u međuvremenu stanje pogoršalo toliko da je ipak morao potražiti lekarsku pomoć.

Zaista nemam novca da sve preglede obavljam privatno, ali drugog načina nije bilo. Deca su videla da se već mučim i platili su mi pregled kod specijaliste u privatnoj klinici. Oni koji to ne mogu sebi da priušte, mogu samo da se muče. Meni je terapija trebala kako ne bih trpeo bolove. Svestan sam da mi život nije bio ugrožen i da time nisam prioritet, ali nije humano ni dozvoliti da se bolest nekome pogorša – navodi naš sugrađanin.

S jedne strane, nailazimo na medicinsko osoblje zaista iscrpljeno od prekomernog rada, a s druge strane, svedoci smo praznih čekaonica u određenim objektima, na kojima smo ipak zatekli lekare koji, zbog odluka viših instanci, ipak ne primaju pacijente, sem hitnih slučajeva. Logično je da takve situacije unose zbunjenost među one kojima je u ovom periodu medicinska pomoć potrebna. Međutim, ovo primećuju i sami lekari.

Radila sam neprestano od početka pandemije do leta, slobodnog dana nisam uzela, a na leto sam jedva dobila nekoliko dana odmora, pa opet u isti mod. Imam puno pacijenata, iako nam je naloženo da primamo samo hitne, jer u oblasti u kojoj radim dosta toga može da se pripiše pod "hitno", ne toliko u smislu ugroženih života, već zaista realne smetnje u kvalitetu života. Shodno tome, moja lekarska etika mi zaista ne dozvoljava da takve slučajeve odbijam. Nisam jedina koja tako radi, ima dosta mojih kolega koji glavu ne dižu, ali postoje i one kolege koje su iskoristile datu situaciju sa koronom i čim pre uzele bolovanje ili se izvukle na razne druge načine, što baš i nije kolegijalno... A postoje i oni koji dolaze na posao, ali im se ne radi, a trenutno i ne moraju, pa svoj rad sa pacijentima svode na minimum – rekla nam je doktorka koja je zamolila da ostane anonimna.


ZDRAVSTVENE USTANOVE: "Svi naši kapaciteti u ljudstvu su maksimalno angažovani"

Odgovore na ovu temu smo potražili i od Doma zdravlja "Novi Sad", a komentar njihove Službe za odnose sa javnošću prenosimo u celosti:

– Podsećamo vas da je i dalje na snazi epidemija korona virusa i da kompletno zdravstvo u državi radi po izmenjenom režimu. Dom zdravlja "Novi Sad" ne samo što od marta prošle godine ima Kovid ambulante koje rade 24/7, već je mesecima uključen u masovnu vakcinaciju građana protiv virusa korona. Ako pritom dodamo i to da se naš najveći objekat na Limanu 4 i dalje renovira, dakle, nije u funkciji, nije teško pretpostaviti uslove u kojima radimo. I pored svih navedenih prepreka, mi svakog dana obavimo preko 6.000 pregleda non-kovid pacijenata, dakle, niko kome je potrebna medicinska pomoć nije odbijen. Od proglašenja pandemije ne rade se skrining programi, kao ni preventivni. Svi naši kapaciteti u ljudstvu su maksimalno angažovani. Građane molimo za strpljenje i podršku, budući da dajemo svoj maksimum u borbi protiv korone – navode u Domu zdravlja "Novi Sad".

Saopštenje u vezi s datom problematikom koje smo dobili od PR službe KCV-a glasi:

– Klinički centar Vojvodine je od marta meseca 2020. godine u kovid režimu rada, te je rad Specijalističke poliklinike i operativnog programa u potpunosti prilagođen aktuelnoj epidemiološkoj situaciji. Pregledi se zakazuju putem IZIS-a i termini su kontinuirano dostupni. Takođe, od jula meseca 2020. godine putem IZIS-a se zakazuju termini za laboratorijske usluge, čime su se ispoštovale epidemiološke mere i smanjile gužve, a termini su kontinuirano dostupni – navodi se u odgovoru KCV-a našem portalu.


Zabeležila: Svetlana Bogićević

Oceni vest:
18
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Abukazem

  pre 656 dana i 15 minuta

  Ma da, vojska i policija su prioriter ove "drzave", da bi državi vrh zaštitio svoje bulje od eventualnih revolucija. Ne kažem, ima i pozivitnih stvari npr. putevi i železnice, ali ako narod ne može da se leči... lekari će još više krenuti u smeru gde su bolje plaćeni - danke Deutschland.

  Oceni komentar:
  4
  12
 • NS

  pre 655 dana i 23 sata

  Pandemija....ali samo u državnim ambulantama i bolnicama. Lekar otvoreno upućuje pacijenta kod sebe, privatno... Pa, ko može, leči se a onaj koji preživljava, kasno stigne do lečenja jer ništa ne obavi preventivno. Hipokrat se u grobu prevrće

  Oceni komentar:
  2
  27
 • nk

  pre 655 dana i 21 sat

  Hvala na ovom clanku! Sve je istina! I neki doktori rade previse, i sve je palo na njih, a drugi imaju izliku da i ono malo sto su radili ranije u normalnim okolnostima, sad svedu na gotovo nulu....
  Kolegninici su zakazanu operaciju tumora za mart 3x otkazivali...

  Oceni komentar:
  2
  18
 • Novosadjanka

  pre 655 dana i 18 sati

  Jedna od vrlo gadnih stvari koje mogu da vam se dese je da vam neko od bliskih bude ovih meseci u bolnici, teško bolestan na lečenju. Posete nisu dozvoljene, pacijenti boluju i mnogi umiru sami, pogotovo stariji, još uvek nesvesni zašto su zaboravljeni i niko ih ne posećuje. Bolnicama nedostaje sve živo, pa sve morate da pakujete i dajete na prijemu za onog ko vam je u bolnici i nadate se da će sve to do te osobe stvarno i stići (nema garancije da hoče pogotovo lekovi koje je teško nabaviti i koji su skupi, mnogi usput "nestanu"). Ljudi bespotrebno umiru od bolesti od kojih nikad dosad nije bio toliki procenat smrtnosti. Mnogi umiru u većem procentu ne samo zato što je broj lekara i sestara mali i posvećenost pacijentima nikakva, nego i zato što se osećaju odbačeno usamljeno i niko ih ne posećuje. Užasno je! PItam se da li su ove "konovske" mere donele svima nama više štete nego koristi. Ionako će velika većina ljudi ipak preboleti koronu na kraju, ali ćemo usput izgubiti mnogo ljudi od svih ostalih bolesti, bar desetine puta više nego što smo ikad izgubili. Pa sračunajte da li je krizni centar išta pametno uradio.

  Oceni komentar:
  1
  19