Led na Dunavu razbijaće i dva ledolomca iz Mađarske

Led na Dunavu razbijaće i dva ledolomca iz Mađarske

Dva ledolomca iz Mađarske aktivirana su danas kako bi, uz ledolomac "Greben", pomogli da se razbiju tri ledena čepa formirana na Dunavu, izjavio je pomoćnik ministra za vodni saobraćaj u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Veljko Kovačević.

Najveći ledeni čep formiran je kod Dalja, dok je drugi formiran kod Belegiša, a treći uzvodno od Pupinovog mosta, objasnio je Kovačević i dodao da su zbog toga Srbija, Hrvatska i Mađarska usaglasile o hitnom aktiviranju ledolomaca iz Mađarske.

On kaže da stubovi Pupinovog mosta, iako su neke barže već udarile u njih, nisu ugroženi.

- Očekujem da će mađarski ledolomci najverovatnije u ponedeljak stići do Apatina, a nakon toga produžiće do Dalja kako bi razbili čepove - rekao je on danas novinarima kod Pupinovog mosta i dodao da će, uz srpski ledolomac "Greben" i brod "Bor" situacija do utorka biti stabilizovana, te da neće više biti čepova.

To je, naglašava, samo procena, jer sve zavisi od toga kolike su naslage leda.

Kovačević objašnjava da je srpski ledolomac "Greben" stigao u beogradski sektor i nalazi se na dva kilometara od Pupinovog mosta.

- Greben se probija, a to je jako teško, jer su naslage leda u nekim delovima velike, imaju i više od dva metara. Takođe, brod Bor je u blizini Obrenovca i on će da im se pridruži kada se razbije čep kod Pupinovog mosta - naveo je pomoćnik ministra.

Na pitanje ko će biti najugroženiji kad se čep kod mosta razbije, odgovara, da ne očekuje da će to uzrokovati kriznu situaciju.

- Jedini čep koji bi mogao da izazove kriznu situaciju je onaj kod Belegiša, jer led treba da se spusti kod Pupinovog mosta, ali Greben će sređivati tu situaciju i trebalo bi da izbegnemo krizu - rekao je Kovačević.

Upitan da li su ugroženi stubovi Pupinovog mosta, jer su neke barže već udarile u stubove, kaže da nisu, kao i da će "Greben" prvo preuzeti te dve barže koje su privezane kod mosta i spustiće ih na bezbedno, a nakon toga će nastaviti s probijanjem leda.

 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

izmena režima saobraćaja bebe isključenje vode bez vode KCV elektrovojvodina servisne informacije novi sad raspored sahrana i ispraćaja jkp lisje sahrane novi sad isključenja struje Elektrodistribucija Novi Sad RHMZ novosađani raspored sahrana novi sad jkp novosadska toplana betanija Aleksandar Vučić 27. novosadski maraton javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija novosadska policija Isključenje struje matičar novi sad novosadsko porodilište klinika za ginekologiju i akušerstvo vremenska prognoza novi sad servisne informacije novorođenčad bez struje JKP Vodovod i kanalizacija